Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pita: czy ktoś potrafi to upiec?

Grupy

Szukaj w grupach

 

pita: czy ktoś potrafi to upiec?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-23 12:04:01

Temat: pita: czy ktoś potrafi to upiec?
Od: "Andrzej Wodecki" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam,

czy macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie ciasta do PITA BREAD
(i jak to wypiekać)?

Z góry dziękuję
a

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-25 12:13:27

Temat: Re: czy ktoś potrafi to upiec?
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

przepis sprawdzony, polecam i pozdrawiam





CHLEBEK PITTA

S k ł a d n i k i :
0,5 kg mąki, 1/2 paczki drożdży instant instant
(lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3
łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy


Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma
łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min.
Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę
pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie
wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie
ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski,
miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy
do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.

Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok.
12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie
powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki
odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy
piekarnik do 230 st.C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę
na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i
kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.

Chlebki piec ok. 5-6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste -
podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko
pieką.








› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Potwierdzenie teorii Wladyskawa
Panom Szparagom juz dziekuje
ryż+mikrofalówka ?
usmażyć hamburgera
slimaki winniczki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »