Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pita: czy ktoś potrafi to upiec? Re: czy ktoś potrafi to upiec?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: czy ktoś potrafi to upiec?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy ktoś potrafi to upiec?
Date: Tue, 25 May 2004 14:13:27 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 47
Message-ID: <c8vd9t$2mc0$1@mamut.aster.pl>
References: <c8q3vg$joe$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 67-dzi-10.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1085487229 88448 62.121.119.67 (25 May 2004 12:13:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 May 2004 12:13:49 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202878
Ukryj nagłówki

przepis sprawdzony, polecam i pozdrawiam





CHLEBEK PITTA

S k ł a d n i k i :
0,5 kg mąki, 1/2 paczki drożdży instant instant
(lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli, tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3
łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy


Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma
łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min.
Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę
pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie
wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie
ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski,
miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy
do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.

Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok.
12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie
powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki
odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy
piekarnik do 230 st.C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę
na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i
kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.

Chlebki piec ok. 5-6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste -
podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko
pieką.








 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6