Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "smoq" <p...@u...poczta.fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chipsy
Date: Mon, 24 May 2004 07:54:43 +0200
Organization: Pro Futuro
Lines: 31
Message-ID: <c8s2s5$jc4$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.242.106
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1085378251 19844 62.233.242.106 (24 May 2004 05:57:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 May 2004 05:57:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202699
Ukryj nagłówki
Znalazlem takiego posta na Google'ach:
> Witam
>
> Ja czasem robie chipsy. Jest to dosc pracochlonne i czasochlonne ale dobre
i
> tansze niz zakup gotowych w sklepie. Najczesciej robie karbowane ale
czasem
> tez zwykle. Tre na tarce (musi byc z waska szczelinka) do mizerii lub w
> malakserze (rzadziej bo sie potrafia lamac i giac). Nastepnie pojedynczo
> wrzucam do goracego oleju (ja wrzucam do glebokiej duzej patelni). Trzeba
> pilnowac poniewaz dosc szybko to smarzenie im idzie. Po wylowieniu wrzucam
> na sporawe sitko zeby obciekly i sole. To chyba wszystko. Przy karbowanych
> trzeba kroic bardzo uwaznie, tak by wzgorki wypadaly pod wzgorkami a
dolinki
> pod dolinkami. Fajnie tez wychodza gdy zrobi sie karbowane, ale co ciecie
> przekreca sie ziemniaka o 90 stopni. Wychodzi taka fajna kratownica. Dodam
> jeszcze, ze ziemniaki poinny byc w miare gladkie i kształtne (nazwy
odmiany
> najlepszej niestety nie znam biore na oko).
>
> --
> Biedron
Czy jest maszynka, ktora zautomatyzowala by robienie takich przekręcanych o
90 stopni chipsow? Mam nakladke do warzyw do maszynki do miesa Zelmera, ale
ona sie raczej nie nadaje. Jaki gatunek ziemniakow najbardziej sie nadaje do
takich chipsow?
--
pzdr smoq
|