Data: 2003-07-15 10:33:13
Temat: Re: Chlebek MM
Od: "Kafka" <i...@N...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy ma ktoś sprawdzony przepis na chlebek z mąki żytniej w diecie MM?
> Próbowałam piec, ale nie wyszło. Może drożdże były nieświeże?? Nie wiem...
> po prostu nie udało się - i to po raz drugi. Bardzo proszę - podajcie coś
> sprawdzonego!
> Bogna - pozdrawiam wszystkich z MM!
Czesc,
nie ja pieklam ten chleb, ale ponoc wychodzi - nie pamietam tez czyj to
przepis, moze Musta go podawal?
To bylo jakos w pazdzierniku zeszlego roku:
"100g przenicy (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie
może bierze mąkę)
100g owsa (w ziarnach, jesli ktoś może zmielić samodzielnie, kto nie może
bierze mąkę)
150g mąki żytniej z pełnego przemiału
80g mąki pszennej z pełnego przemiału
80g (w sumie) płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych
2 łyżki oliwy
40g drożdży
1 jajko
1 czubata szklanka letniej wody (dla tych bez poczucia humoru szklanka i
trochę)
1 łyżeczka soli
1 (niecała) łyżeczka fruktozy
Przygotowanie:
- zmielić ziarna
- dodać wszystko co sypkie
- dobrze zmieszać
- drożdze rozpuścić w wyżej wspomnianej wodzie
- dodać resztę
- dobrze zmiksować
- ciasto włożyć do formy nasmarowanej oliwą
- posypać z wierzchu odrobiną płatków
- odstawić w ciepłe miejsce aż urośnie dwukrotnie
- wstawić do pieca nagrzanego do 200C na ok 40 minut
- wyjąć
- ostudzić najlepiej powoli w piekarniku
- zajadać
- chwalić
Troszkę się kruszy przy skórce.
W planach są eksperymenty z mąką sojową i bez jaj :-)"
Pozdrawiam i smacznego
Kafka
|