« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2016-10-17 21:02:15
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia Mon, 17 Oct 2016 20:44:52 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 17 Oct 2016 14:09:59 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> Przepisy na drożdżówki z mąki kukurydzianej też bywają. Jeden taki
>> wypróbowałam, nie udał się, może coś źle zrobiłam, np. za krótko ciasto
>> wyrastałam. Będę próbowała dalej.
>
> I czyż nie mówiłam? Upór dziecka.
j.w.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2016-10-17 21:32:20
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 17.10.2016 o 18:22, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-10-16 23:53, obywatel Akarm uprzejmie donosi:
>> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>>> Nie wiem, nie znam się, ale
>>
>> I to jest kwintesencja większości dyskusji. :/
>> Mnóstwo wpisów i żadnej odpowiedzi na pytanie.
>> Przecież tutaj nie dostaje się żadnych punktów za post, więc po co pisać
>> nic nie wnosząc?
>
> Ktoś chyba nie załapał kontekstu.
> BTW i w temacie grupy: https://www.youtube.com/watch?v=umu6R1NtQr8
Czyżby kaszanka przegryzana kukurydzianą bułeczką?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2016-10-17 21:54:26
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia 2016-10-17 21:32, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 17.10.2016 o 18:22, Qrczak pisze:
>> Dnia 2016-10-16 23:53, obywatel Akarm uprzejmie donosi:
>>> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>>>> Nie wiem, nie znam się, ale
>>>
>>> I to jest kwintesencja większości dyskusji. :/
>>> Mnóstwo wpisów i żadnej odpowiedzi na pytanie.
>>> Przecież tutaj nie dostaje się żadnych punktów za post, więc po co pisać
>>> nic nie wnosząc?
>>
>> Ktoś chyba nie załapał kontekstu.
>> BTW i w temacie grupy: https://www.youtube.com/watch?v=umu6R1NtQr8
>
> Czyżby kaszanka przegryzana kukurydzianą bułeczką?
Kaszanka zapewne wegańska.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2016-10-17 22:27:44
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 17.10.2016 o 21:54, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-10-17 21:32, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 17.10.2016 o 18:22, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2016-10-16 23:53, obywatel Akarm uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>>>>> Nie wiem, nie znam się, ale
>>>>
>>>> I to jest kwintesencja większości dyskusji. :/
>>>> Mnóstwo wpisów i żadnej odpowiedzi na pytanie.
>>>> Przecież tutaj nie dostaje się żadnych punktów za post, więc po co
>>>> pisać
>>>> nic nie wnosząc?
>>>
>>> Ktoś chyba nie załapał kontekstu.
>>> BTW i w temacie grupy: https://www.youtube.com/watch?v=umu6R1NtQr8
>>
>> Czyżby kaszanka przegryzana kukurydzianą bułeczką?
>
> Kaszanka zapewne wegańska.
No ba!
http://wegannerd.blogspot.com/2012/09/chopskie-jado-
weganska-kaszanka.html
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2016-10-18 09:24:07
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicy>> Najbardziej "zblizone" moze wyjsc z owsianej (z doswiadczenia kolezanki -
>> celiakia, nie mojego), a ponizszy przepis wskazuje, ze jednak mozna:
>> http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-placek-drozd
zowy-ze-sliwkami/
>
> Dzięki za ten przepis. Celowo jednak pytałam o ciasto bez pszenicy,
> ponieważ na wielu stronach (np. dla chorych na celiakię) są przepisy na
> drożdżowe ciasto z użyciem bezglutenowej mąki _pszennej_. A to jednak co
> innego niż to, o co mi chodzi.
> Przepisy na drożdżówki z mąki kukurydzianej też bywają. Jeden taki
> wypróbowałam, nie udał się, może coś źle zrobiłam, np. za krótko ciasto
> wyrastałam. Będę próbowała dalej.
>
> Ewa
Niestety nie mam doswiadczenia z drozdzowymi bezglutenowymi wypiekami, ale
robilam wiele ciast (ucieranych), tart i babeczek z mąk bezglutenowych.
Wszystkie wychodza dosc "ciezkie".
Jednak pszenica daje tą lekkość i puszystość, a gluten powoduje dobre
wiązanie ciasta.
Z tego co wiem od doswiadczonej w tym wzgledzie kolezanki, to jedynie mąka
owsiana (lub zytnia - jesli chodzi o wykluczenie tylko pszenicy, a nie
glutenu) moze dac dobry efekt, tzn. ciasto wyrosnie i bedzie puszyste.
Pozdrawiam
@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2016-10-18 12:00:58
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia Tue, 18 Oct 2016 09:24:07 +0200, samya napisał(a):
> to jedynie mąka
> owsiana (lub zytnia - j
> jesli chodzi o wykluczenie tylko pszenicy, a nie
> glutenu) moze dac dobry efekt, tzn. ciasto wyrosnie i bedzie puszyste.
Ręczę, że wtedy mąż Ewy odmówi jedzenia owsa i żyta :-D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2016-10-18 12:11:57
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-18 o 12:00, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 18 Oct 2016 09:24:07 +0200, samya napisał(a):
>
>> to jedynie mąka
>> owsiana (lub zytnia - j
>> jesli chodzi o wykluczenie tylko pszenicy, a nie
>> glutenu) moze dac dobry efekt, tzn. ciasto wyrosnie i bedzie puszyste.
>
> Ręczę, że wtedy mąż Ewy odmówi jedzenia owsa i żyta :-D
>
A maniok? taro? Naturalnie świeżutkie, na Polinezji :) :)
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2016-10-18 12:25:08
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia Tue, 18 Oct 2016 12:11:57 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2016-10-18 o 12:00, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 18 Oct 2016 09:24:07 +0200, samya napisał(a):
>>
>>> to jedynie mąka
>>> owsiana (lub zytnia - j
>>> jesli chodzi o wykluczenie tylko pszenicy, a nie
>>> glutenu) moze dac dobry efekt, tzn. ciasto wyrosnie i bedzie puszyste.
>>
>> Ręczę, że wtedy mąż Ewy odmówi jedzenia owsa i żyta :-D
>>
> A maniok? taro? Naturalnie świeżutkie, na Polinezji :) :)
Żyto rządzi. PRAWDZIWY facet nigdy nie zrezygnuje z żyta :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2016-10-18 13:41:37
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 18.10.2016 o 09:24, samya pisze:
>
> Niestety nie mam doswiadczenia z drozdzowymi bezglutenowymi wypiekami,
> ale
> robilam wiele ciast (ucieranych), tart i babeczek z mąk bezglutenowych.
> Wszystkie wychodza dosc "ciezkie".
Kruche wychodzą całkiem nieźle. Niektóre połączenia prawie nie do
odróżnienia od normalnego, zwłaszcza w tarcie, gdzie smak ciasta jest
przygaszony przez nadzienie. Np. właśnie kukurydziana z mąką ryżową.
> Jednak pszenica daje tą lekkość i puszystość, a gluten powoduje dobre
> wiązanie ciasta.
No daje, daje. Wiadomo, że identycznego efektu się nie uzyska. Spróbuję
kiedyś z tą owsianą, dzięki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2016-10-18 13:43:04
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 18.10.2016 o 12:00, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 18 Oct 2016 09:24:07 +0200, samya napisał(a):
>
>> to jedynie mąka
>> owsiana (lub zytnia - j
>> jesli chodzi o wykluczenie tylko pszenicy, a nie
>> glutenu) moze dac dobry efekt, tzn. ciasto wyrosnie i bedzie puszyste.
> Ręczę
Głową? To namówię go, hi hi.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |