Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co jeszcze...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co jeszcze...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 175


« poprzedni wątek następny wątek »

151. Data: 2011-09-16 08:13:03

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 15 Sep 2011 21:26:10 +0200, Paulinka napisał(a):

> medea pisze:
>> W dniu 2011-09-15 21:18, Qrczak pisze:
>>>
>>> Dla mnie w zasadzie kapuśniak tylko z kiszonej. Na wędzonce jakiejś
>>> dobrze przyprawiony kwasior.
>>
>> W ogóle najlepsze zupy to kwasiory - na pierwszy miejscu: żurek, a potem
>> kapuśniak, kiszony barszcz, ogórkowa itd.
>
> I szczawiowa jeszcze z jajkiem ciętym w ćwiartki :)

...i z czosneczkiem. Pomidorowa też robi się nieziemska po jego dodaniu :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


152. Data: 2011-09-16 08:14:27

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 15 Sep 2011 22:11:51 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2011-09-15 21:51, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2011-09-15 21:18, Qrczak pisze:
>>
>>> Dla mnie w zasadzie kapuśniak tylko z kiszonej. Na wędzonce jakiejś
>>> dobrze przyprawiony kwasior. A do tego najlepszy dodatek prażoki (Chiron
>>> by wiedział, o czym piszę).
>>
>> Te o?
>> http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8295754,Swietokrz
yskie_sprzatnelo_nam_prazoki_sprzed_nosa.html
>
> No. O to, że nam podprowadzili, też.
>
> Qra

U nas jest prażucha, a nie prażoki.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


153. Data: 2011-09-16 11:26:33

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote:
>>
>> Po latach szaleństw z konfiturami, przecierami i marynatami zatrzymałam
>> się na tym, co tygryski lubią najbardziej: naleweczki.
>
> Ale to sie dla dzieci nie nadaje;-)

Jak to się nie nadaje? A jak śpią po tym słodko!

> Właśnie wchodzę w ten etap, masz może przepis na podrobienie sheridana?


Białego, czarnego czy czerwonego elementu?

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


154. Data: 2011-09-16 11:30:05

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Thu, 15 Sep 2011 22:11:51 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2011-09-15 21:51, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2011-09-15 21:18, Qrczak pisze:
>>>
>>>> Dla mnie w zasadzie kapuśniak tylko z kiszonej. Na wędzonce jakiejś
>>>> dobrze przyprawiony kwasior. A do tego najlepszy dodatek prażoki
>>>> (Chiron by wiedział, o czym piszę).
>>>
>>> Te o?
>>> http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8295754,Swietokrz
yskie_sprzatnelo_nam
>>> _prazoki_sprzed_nosa.html
>>
>> No. O to, że nam podprowadzili, też.
>>
>> Qra
>
> U nas jest prażucha, a nie prażoki.

Prażucha - ta nazwa już nie jest taka jednoznaczna. W niektórych regionach
bywa to potrawa raczej mączna aniżeli ziemniaczana.
Aha... w rodzinie TŻa mówi się na to dusicha.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


155. Data: 2011-09-16 12:46:34

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote:
>> Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Qrczak wrote:
>>>>
>>>> Po latach szaleństw z konfiturami, przecierami i marynatami zatrzymałam
>>>> się na tym, co tygryski lubią najbardziej: naleweczki.
>>>
>>> Ale to sie dla dzieci nie nadaje;-)
>>
>> Jak to się nie nadaje? A jak śpią po tym słodko!
>
> A weź! Konkurencję na własnej piersi chcesz hodować?
>>
>>> Właśnie wchodzę w ten etap, masz może przepis na podrobienie sheridana?
>>
>>
>> Białego, czarnego czy czerwonego elementu?
>
> Oryginału.
> Mam jakieś tam przepisy na białe, na czarne też by się znalazło.
> Czerwonego to tam nie było.

Było było.
Widziałam w sklepach i ten patriotyczny wariant:
http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/1
0050196.jpg

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


156. Data: 2011-09-16 13:05:17

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 16 Sep 2011 13:30:05 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Thu, 15 Sep 2011 22:11:51 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2011-09-15 21:51, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> W dniu 2011-09-15 21:18, Qrczak pisze:
>>>>
>>>>> Dla mnie w zasadzie kapuśniak tylko z kiszonej. Na wędzonce jakiejś
>>>>> dobrze przyprawiony kwasior. A do tego najlepszy dodatek prażoki
>>>>> (Chiron by wiedział, o czym piszę).
>>>>
>>>> Te o?
>>>> http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8295754,Swietokrz
yskie_sprzatnelo_nam
>>>> _prazoki_sprzed_nosa.html
>>>
>>> No. O to, że nam podprowadzili, też.
>>>
>>> Qra
>>
>> U nas jest prażucha, a nie prażoki.
>
> Prażucha - ta nazwa już nie jest taka jednoznaczna. W niektórych regionach
> bywa to potrawa raczej mączna aniżeli ziemniaczana.

Mączno-ziemniaczana. Tzn do ugotowanych ziemniaków (bez odlewania wrzątku)
sypie się mąkę i szybko razem ugniata na papkę - podaje się porcjując
łyżką, ze skwarkami czy z czym tam kto ma. Czy jakoś tak.

> Aha... w rodzinie TŻa mówi się na to dusicha.
>

Aha.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


157. Data: 2011-09-16 13:09:43

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-15 23:42, Paulinka pisze:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2011-09-15 23:27, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2011-09-15 23:12, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Qrczak pisze:
>>>>>> Dnia 2011-09-15 22:45, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>> Qrczak pisze:
>>>>>>>> Dnia 2011-09-15 21:57, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i
>>>>>>>> marudzi:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Tak swoją droga to strasznym jestem soliterem, nigdy w życiu nie
>>>>>>>>> zrobiłam nawet jednego przetworu z niczego i nawet nie wiem,
>>>>>>>>> jak to
>>>>>>>>> się
>>>>>>>>> robi.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Po latach szaleństw z konfiturami, przecierami i marynatami
>>>>>>>> zatrzymałam się na tym, co tygryski lubią najbardziej: naleweczki.
>>>>>>>
>>>>>>> Mniam :)
>>>>>>
>>>>>> Karmisz? Nie możesz mniamać.
>>>>>
>>>>> Nie karmię. Majowa je, jak Magda Gessler. Rzadko i robi kuchenne
>>>>> rewolucje.
>>>>
>>>> Może dostawca jakiś niehalo wciska towar?
>>>> Albo kolor restauranta jej nie pasuje?
>>>
>>> Nie wiem, zadbaliśmy o odpowiednią oprawę. Widać za mało światła,
>>> powietrza, kucharz nieteges.
>>> Wpada i od razu wszystkich stawia na nogi.
>>
>> To jaki już jesteśmy w temacie opraw: wrócili Ugotowani. Jak zwykle
>> niezły ubaw. Ostatnio znów zwyciężyła kuchnia polska.
>
> Uwielbiam ten pogram, dobrze, że wrócił.
>

Nie wiem, co to za jeden, ale trzeba spróbować obejrzeć, skoro tak
zachwalacie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


158. Data: 2011-09-16 13:10:53

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote:
>> Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Qrczak wrote:
>>>> Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>
>>>>> Właśnie wchodzę w ten etap, masz może przepis na podrobienie
>>>>> sheridana?
>>>>
>>>> Białego, czarnego czy czerwonego elementu?
>>>
>>> Oryginału.
>>> Mam jakieś tam przepisy na białe, na czarne też by się znalazło.
>>> Czerwonego to tam nie było.
>>
>> Było było.
>> Widziałam w sklepach i ten patriotyczny wariant:
>> http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/1
0050196.jpg
>
> A nie, to ja miałam ten z brązem, jakaś czekolada z orzechem, czy coś.

Też dawno piłam, ale mnie to bardziej się kojarzył ten czarno-biały z
kawowo-śmietankowym. Tyle że absolutnie nie do podrobienia jest butelka,
która daje możliwość tworzenia dwuwarstwowego napoju. Ale jakby się nie
przykładać do formy, to mnie Sheridan's najbardziej przypomina Baileys'a. I
jedno i drugie robi się na irlandzkiej łysce.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


159. Data: 2011-09-16 13:17:22

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Fri, 16 Sep 2011 13:30:05 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Thu, 15 Sep 2011 22:11:51 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2011-09-15 21:51, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> W dniu 2011-09-15 21:18, Qrczak pisze:
>>>>>
>>>>>> Dla mnie w zasadzie kapuśniak tylko z kiszonej. Na wędzonce jakiejś
>>>>>> dobrze przyprawiony kwasior. A do tego najlepszy dodatek prażoki
>>>>>> (Chiron by wiedział, o czym piszę).
>>>>>
>>>>> Te o?
>>>>> http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8295754,Swietokrz
yskie_sprzatnelo_n
>>>>> am _prazoki_sprzed_nosa.html
>>>>
>>>> No. O to, że nam podprowadzili, też.
>>>>
>>>> Qra
>>>
>>> U nas jest prażucha, a nie prażoki.
>>
>> Prażucha - ta nazwa już nie jest taka jednoznaczna. W niektórych
>> regionach bywa to potrawa raczej mączna aniżeli ziemniaczana.
>
> Mączno-ziemniaczana. Tzn do ugotowanych ziemniaków (bez odlewania wrzątku)
> sypie się mąkę i szybko razem ugniata na papkę - podaje się porcjując
> łyżką, ze skwarkami czy z czym tam kto ma. Czy jakoś tak.

Tak ale tylko jakoś. Na wschodzie kraju prażuchą jest uprażona na sucho
mąka, do której się dolewa wodę, a następnie z tego tworzy gęstą masę, bez
udziału ziemniaków. A moja tradycja prażuchowo-prażokowo-dusichowa każe na
sporą ilość ziemniaków dawać stosunkowo niedużo mąki. Wody zostawia się
niewiele. Ubija dokładnie. A najlepsze są odsmażane, na chrupiąco.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


160. Data: 2011-09-16 13:20:30

Temat: Re: Co jeszcze...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-16 15:17, Qrczak pisze:
> A moja tradycja prażuchowo-prażokowo-dusichowa każe na sporą ilość
> ziemniaków dawać stosunkowo niedużo mąki. Wody zostawia się niewiele.
> Ubija dokładnie. A najlepsze są odsmażane, na chrupiąco.

I je się to łychą w postaci papki, czy może formuje się z tego jakieś
kulki i smaży?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 . 18


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Grzyby - dedykacja dla Qry :) [ntg]
Tarheels NOW!!
znaleźli na półkach hipermarketu Kaufland 251 przeterminowanych produktów
counterpain, gdzie kupić
Surimi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »