Data: 2003-08-26 09:27:10
Temat: Re: Co mi pozostaje?
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hafsa" <m...@p...postem> napisał w wiadomości
news:bif3m5$8p9$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "ewaTe" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bidpl0$k8d$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > zaczynam się trochę łamać z powodu dolegliwości wątrobowo-jelitowych.
> > Szkodzi mi trochę gruboziarnisty chleb i te wszystkie cukinie,
bakłażany i
> > fasole. Chciałam jeszcze zapytać, jakie kasze jecie i czy można pić rano
> > Nescę rozpuszczalną z mlekiem.
>
> Wlasnie dolegliwosci jelitowe byly przyczyna mojej rezygnacji z
MM.Szkoda.
> kasze mozesz jesc np. gryczana IG ma 54
> KAwa jedna dziennie nie zaszkodzi,choc zdania sa podzielone.Hafsa
I niestety, jesteś przykładem zupełnie nie pasującym do teorii oficjalnej
dietetyki, która mówi, cytuję:
"Z niedostatecznym spozyciem włókien roślinnych wiąże sie powstawanie
niektórych chorób przeowdu pokarmowego, a także zaliczanych do grupy
tzw. chorób cywilizacyjnych. Wielu badaczy zwróciło uwagę, iż w populacjach,
których dieta jest uboga we włókna roślinne, częściej występują:
uchylkowatość jelit, zalenie wyrostka robaczkowego, wrzodziejące zapalenie
jelita grubego, oraz zespół jelita nadwrażliwego, a także zwiększa się
zachorowalność na nowotwory jelita grubego.
Wysunęli oni hipotezę tłumaczacą rolę włókien roślinnych w powstawaniu
tych chorób, według której zmniejszenie zawartości włókien w pożywieniu
prowadzi do zwiększenia cisnienia w świetle jelita grubego, zmniejszenia
masy kału i wydłużenia czasu przechodzenia resztek pokarmowych przez
jelito grube. Brak włókien, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie (pektyny i
gumy), zmniejsza mozliwość wiązania substancji toksycznych, które
przebywając dłużej w świetle jelita grubego, mogą działać drażniąco na
jego ścianę. Jak dotąd, uzyskano doświadczalne dowody przemawiające
za słusznością tej hipotezy tylko w odniesieniu do uchyłkowatości jelit i
_zespołu_jelita_nadwrażliwego_." (?) I co Ty na to?
|