Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co na tort?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co na tort?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 36


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2010-06-17 16:13:07

Temat: Re: Co na tort?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:n25xd1yw1dpj.iv2h3ygoyxpj.dlg@40tude.net...

> truskawkową lub wiśniową (żeby się dobrze rozpuściła, bez grudek, trzeba
> ją
> w rondelku zmieszać z zimną wodą, po czym delikatnie ogrzewać mieszając,
> prawie do zagotowania).

W kąpieli wodnej spokojnie da się rozpuścić bez problemów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2010-06-17 16:40:54

Temat: Re: Co na tort?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 17 Jun 2010 18:13:07 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:n25xd1yw1dpj.iv2h3ygoyxpj.dlg@40tude.net...
>
>> truskawkową lub wiśniową (żeby się dobrze rozpuściła, bez grudek, trzeba
>> ją
>> w rondelku zmieszać z zimną wodą, po czym delikatnie ogrzewać mieszając,
>> prawie do zagotowania).
>
> W kąpieli wodnej spokojnie da się rozpuścić bez problemów.

Owszem, tak najlepiej, ale ja potrafię bez - to tylko kwestia dopasowania
płomienia/energii i grubości dna garnka :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2010-06-17 17:16:09

Temat: Re: Co na tort?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Bbjk pisze:

> Radzę Ci Ewo nie miksować truskawek ze śmietaną, tylko je pokroić np. na
> ćwiartki, bo zmiksowane puszczą za dużo soku.

Zawsze tak robię i nic się nie dzieje, no ale ja dodaję do tego jeszcze
tężejącą galaretkę zrobioną na połowie wody.

> Też śmietaną, tu nie dodawałabym galaretki, choć oczywiście nic się nie
> stanie, jeśli dodasz - bez niej masa jest delikatniejsza.

Ja mam obsesję na tym punkcie, że śmietana nie wytrzyma i mi się
rozpłynie, ale widzę z tutejszych opisów, że jednak nie jest tak źle.

> Tak. Jeśli ma być upał, a nie od razu zjedzą, na wszelki wypadek dodaj
> jakiś śmietan-fix, ale nie jest to konieczne.

Tak myślałam, że chociaż do tej zewnętrznej warstwy dodam jakiegoś
wspomagacza.

> Niczym, masa z truskawkami będzie wystarczająco wilgotna. Takie ciasta
> robię w ten sposób, że biszkopt piekę rano, a śmietanę ubijam w
> ostatniej chwili i przekładam nią już gdy są goście, ale częściej robię
> bez dodatku galaretki. Z galaretką trzeba zrobić kilka godzin wcześniej,
> ale nie za wiele.

Muszę zrobić trochę wcześniej, bo inaczej mnie nerwy zjedzą. ;)

> Najbardziej lubiany u nas jest z poziomkami, w drugiej kolejności z
> malinami i owocami leśnymi (ślicznie kolorowo wygląda).
> Wierzch ozdabiam tym, z czym jest tort + układam jakieś jadalne listki
> dla ozdoby, np. wierzchołkowe (bo małe i smaczne) świeżej mięty.

Dobry pomysł z tymi poziomkami. Może jutro dostanę na targowisku.
Dzięki!

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2010-06-17 17:18:33

Temat: Re: Co na tort?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

gdaMa pisze:

> Nie jestem pewna czy miksowane truskawki i bita śmietana to dobry pomysł
> (ktoś mi mówił, że to nie jest dobra kombinacja tak jak kiwi i galaretka).

Nic się nie dzieje, zawsze tak robię, że do ubitej śmietany dodaję
zmiksowane truskawki z tężejącą galaretką. Wychodzi z tego bardzo
przyjemna w smaku truskawkowa pianka, ale ona nie nawilża biszkopta.
Może faktycznie sama śmietana trochę biszkoptowi wilgoci oddaje.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2010-06-17 17:21:24

Temat: Re: Co na tort?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Bbjk pisze:

> Imo to jest najlepsza klasyka: domowy pachnący biszkopt ze świeżych
> wiejskich jajek bez żadnych udziwnień (podobno niektórzy dodają proszek
> do biszkoptu)

Ja robię biszkopt wg przepisu Magdaleny Basset - jajka, cukier i mąka,
nic więcej. Zawsze wychodzi. Teraz muszę zrobić trochę większy, więc
pierwszy raz będę robić z podwójnej porcji w tych samych proporcjach.
Tak na logikę biorąc, to powinien się udać, ale z ciastami to różnie
bywa. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2010-06-17 17:22:26

Temat: Re: Co na tort?
Od: medea <X...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Inna wersja:
> galaretkę zrobić z jeszcze mniejszą ilością wody (150 ml najwyżej, ale to
> wymaga ostrożności przy ogrzewaniu, bo gęste, jednak się opłaci), wystudzić
> aż ma ochotę tężeć, w tym momencie mając przygotowany w lodówce miks
> truskawkowy bardzo zimny dodawać do niego galaretkę, ubijając ciągle
> intensywnie, po czym dodawać otrzymany mus stopniowo DO zimnej (z lodówki)
> bitej śmietany, ciągle ubijając na najwyższych obrotach.
> Po ubiciu masa powinna już teżeć, wuecz szybko przekladamy ją na tort,
> czyli na przygotowane miejsce przeznaczenia. I do lodówki.

Zawsze tak robię.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2010-06-18 08:36:14

Temat: Re: Co na tort?
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-06-17 12:30, Panslavista pisze:
> "medea"<X...@p...fm> wrote in message
> news:4c19d84e$0$19167$65785112@news.neostrada.pl...
>> Postanowiłam w tym roku zaryzykować i samodzielnie zrobić tort na imprezę
>> urodzinową córki (do tej pory zawsze zamawiałam, ale za każdym razem
>> okazywało się, że moje ciasto z galaretką cieszy się większym powodzeniem.
>> ;) ).

>
> A bez galaretki? Np. tort makowy lub orzechowy (włoskie i laskowe) z masą
> kakaową i waniliową (z naturalnej wanilii?
> Osobiście przejadły mi się galaretki
>
>
O tak, torty z tłustą, pewnie maślaną masą to jest to, co dzieci lubią
najbardziej.

th (z lekką traumą z dzieciństwa)


--
http://nitkowo.bloog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2010-06-18 08:51:19

Temat: Re: Co na tort?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Theli" <p...@w...pl> wrote in message
news:hvfb5q$nub$1@sodden.amu.edu.pl...
>W dniu 2010-06-17 12:30, Panslavista pisze:
>> "medea"<X...@p...fm> wrote in message
>> news:4c19d84e$0$19167$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Postanowiłam w tym roku zaryzykować i samodzielnie zrobić tort na
>>> imprezę
>>> urodzinową córki (do tej pory zawsze zamawiałam, ale za każdym razem
>>> okazywało się, że moje ciasto z galaretką cieszy się większym
>>> powodzeniem.
>>> ;) ).
>
>>
>> A bez galaretki? Np. tort makowy lub orzechowy (włoskie i laskowe) z masą
>> kakaową i waniliową (z naturalnej wanilii?
>> Osobiście przejadły mi się galaretki
>>
>>
> O tak, torty z tłustą, pewnie maślaną masą to jest to, co dzieci lubią
> najbardziej.
>
> th (z lekką traumą z dzieciństwa)

Niekoniecznie, są różne masy, nie tylko tłuszczowe.
Dzieci bardzo lubią orzechy.
Można zrobić tort marcepanowy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2010-06-18 08:53:32

Temat: Re: Co na tort?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Theli" <p...@w...pl> wrote in message
news:hvfb5q$nub$1@sodden.amu.edu.pl...
>W dniu 2010-06-17 12:30, Panslavista pisze:
>> "medea"<X...@p...fm> wrote in message
>> news:4c19d84e$0$19167$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Postanowiłam w tym roku zaryzykować i samodzielnie zrobić tort na
>>> imprezę
>>> urodzinową córki (do tej pory zawsze zamawiałam, ale za każdym razem
>>> okazywało się, że moje ciasto z galaretką cieszy się większym
>>> powodzeniem.
>>> ;) ).
>
>>
>> A bez galaretki? Np. tort makowy lub orzechowy (włoskie i laskowe) z masą
>> kakaową i waniliową (z naturalnej wanilii?
>> Osobiście przejadły mi się galaretki
>>
>>
> O tak, torty z tłustą, pewnie maślaną masą to jest to, co dzieci lubią
> najbardziej.
>
> th (z lekką traumą z dzieciństwa)

Poisz młodego Coca Colą?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2010-06-18 08:56:41

Temat: Re: Co na tort?
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-06-18 10:53, Panslavista pisze:

>
> Poisz młodego Coca Colą?
>
>
A co ma C-C do tortu?

th

--
http://nitkowo.bloog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nie bądź taki... daj bezpłatne ogłoszenie na www.azela.pl (Towarzystwo Edukacji Niestacjonarnej) Prosimy!
Re: Ogórki kiszone a surówka
Kapusta młoda na zimę.
OBIAD
Moja kapusta - profanacji ciąg dalszy :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »