Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!not-for-mail
From: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Co pić?
Date: Fri, 18 May 2007 19:03:55 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 74
Message-ID: <f2km08$qg0$1@news.interia.pl>
References: <f2khl1$201$1@atlantis.news.tpi.pl> <b3zy3m36fq4p$.dlg@always.coca.cola>
<s...@l...localdomain>
<1p5omhzdxofes$.dlg@always.coca.cola>
NNTP-Posting-Host: 193.239.62.153
X-Trace: news.interia.pl 1179507528 27136 193.239.62.153 (18 May 2007 16:58:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 May 2007 16:58:48 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Authenticated-User: nmp2 % interia+pl
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:230907
Ukryj nagłówki
> A o mate nie mam zielonego pojęcia niestety.
Jeżeli mogę się włączyć do dyskusji, i wrzucić parę zdań od siebie...
Istotne tez jest to KIEDY PIJEMY...
Małachow. "Oczyszczanie Organizmu Prawidłowe odżywianie"
------------------------------------------------
"...Należy pić przed posiłkami
W procesie trawienia, na produkty, oddziaływują soki żołądkowe zawierające
fermenty. Gdy pijemy np. mleko, kompot, wodę, rozcieńczamy i spłukujemy je
do niżej położonych partii układu żołądkowo-jelitowego. W rezultacie pokarm
będzie zalegał w żołądku do tej poiy, póki organizm nie wytworzy nowych
fermentów, lub też może zostać przeniesiony do dolnych partii układu
żołądkowo-trawiennego bez obróbki fermentami. Spowoduje to gnicie i rozkład
drobnoustrojowy produktów i następnie wchłanianie tego wszystkiego do krwi.
Nasza siła życiowa będzie marnowana na syntezę dodatkowej porcji fermentów i
detoksykację produktów gnicia nie strawionego pokarmu. Aparat wydzielający
soki trawienne żołądka i dwunastnicy pracuje z obciążeniem. Zamiast 700
mililitrów soku żołądkowego trzeba będzie wydzielić w czasie trawienia 1,5-2
razy więcej soków. Z tego powodu z czasem pojawia się niestrawność, obniżona
kwasowość i nieżyt żołądka.
Poza tym płyn dostaje się prędko w inne oddziały układu
żołądkowo-jelitowego, każdy z tych układów wypełnia swoją funkcję i ma swoje
pH. Płyn zmienia pH, zmywa warstwę ochronną śluzu. W taki właśnie sposób
zaczyna się proces owrzodzenia dwunastnicy.
Należy wypijać płyny 15-20 min. przed jedzeniem.
----------------------------------------------------
-----
Nie pijmy nic w godzinę - dwie po jedzeniu.
W zależności od rodzaju pożywienia znajduje się (przebywa) ono w żołądku
przez 2-3 godzin, a w jelicie cienkim 4-5 godzin.
Po 2-4 godzinach proces trawienia w jelicie cienkim dopiero się zaczyna.
Trawienie i wchłanianie pożywienia zachodzi w określonych częściach jelita
cienkiego. Wypity płyn błyskawicznie trafi do żołądka i nie tylko rozcieńczy
soki trawienne jelita cienkiego, lecz i substancje odżywcze poza strefy ich
przyswajania. W rezultacie nie otrzymujemy żadnej korzyści z jedzenia,
żywimy tyko gnilne drobnoustroje.
Trzustka, wątroba, gruczoły jelita cienkiego będą zmuszone do wytwarzania
nowej porcji substancji trawiennych wyczerpując zasoby organizmu i pracując
z obciążeniem.
Po pokarmach węglowodanowych (kasza, pieczywo) można pić po 3 godzinach, po
pożywieniu białkowym (mięso, ryby itp.) po 4-5 godzinach.
Jeśli w tym czasie odczuwamy pragnienie (zwłaszcza na początku przejścia na
prawidłowe odżywianie się) można przepłukać usta i wypić 2-3 małe łyki. ..."
----------------------------------------------------
----
Zdaje sobie sprawę iz iż książki z "serii Małachowa" są kontrowersyjne,
aczkolwiek akurat ten wątek wydaje się być logicznie uzasadniony....
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl
|