Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.dca.giganews.c
om!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!s18g2000
vbe.googlegroups.com!not-for-mail
From: performerka <m...@i...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Codzienne jedzenie jajek przez 16-latka
Date: Thu, 10 Mar 2011 01:18:29 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 48
Message-ID: <4...@s...googlegroups.com>
References: <ila0hh$nb5$1@news.task.gda.pl>
<4...@c...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.9.194.170
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1299748709 18570 127.0.0.1 (10 Mar 2011 09:18:29 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Mar 2011 09:18:29 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: s18g2000vbe.googlegroups.com; posting-host=83.9.194.170;
posting-account=bMVizgoAAAC7uHAEX-LQrOAmOKjCQ635
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.15)
Gecko/20110303 Firefox/3.6.15 ( .NET CLR 3.5.30729;
.NET4.0C),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:266855
Ukryj nagłówki
On 10 Mar, 10:06, performerka <m...@i...pl> wrote:
> On 10 Mar, 09:01, Jacek <n...@g...com> wrote:
>
> > Nasz 16-letni syn lubi na śniadanie jajecznicę z 3 lub 2 jajek i może
> > tak jeść na okrągło. Babcia się buntuje, że dla młodego taka ilość jajek
> > jest szkodliwa.
> > To jakiś mit, czy faktycznie jajka mogą szkodzić?
> > Jacek
>
> Babcia ma racje.
> Prawdą jest że jako to źródło: potasu,siarki, wapnia, magnezu,
> sodu, manganu cynku,miedzi,krzemionki, manganu,jodu, fluoru
> i żelaza w najłatwiej przyswajalnej postaci. Maja vit A,E,D,B, F i K.
> Zawierają tez hormony. A ponieważ sa tak esencjonalne, stad jasny
> wniosek, że nie należy ich jadać zbyt wiele. Najmniej zdrowe jest
> białko,ponieważ
> zawierająca sie w nich awidyna blokuje przyswajanie biotyny
H.http://www.femineus.pl/index.php?topic=347.0
> Jajko trzeba umieć przyrządzić by miało dla konsumenta jakąś wartość
> ponieważ im dłużej gotujemy, smażymy jajko, tym mniej jest strawne
> aż wreszcie zupełnie nieprzyswajalne. Imo 4 jajka młodemu tygodniowo -
> max.
Weź moj drogi tatuńciu jeszcze pod rozwagę, że dzisiejsze jajka
to nie te sprzed 20 ani nawet 6 lat. No niestety. Kury karmi się
mieszankami, odżywkami, i rożnymi takimi chemicznymi delicjami. To nie
to co kiedyś
jajko ze wsi wyprodukowane przez kuraka na kartofelkach, zbożu,
pokrzywce, trawce
i robaczkach co se z zmieni wygrzebie. Ja bym radziła, zabastować z ta
ilością jajek.
Być może problem nie leży w tym, ze syn lubi jajka, ale nie lubi wielu
innych
pokarmów i namaga tym co mu ostatecznie przez gardło przechodzi - to
przypuszczenie.
Mój brat miał podobie, wile
lat zywil sie na śniadanie kanapka z dżemem. Problem zatem imo, może
nie lezeć w guście a psychice. Na a jesli organizm podśwadomie domaga
się
składników które sa w jaku, to poszukajcie jakichś zamienników. A czy
syn w ogóle, je mięso?
|