« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-20 07:50:22
Temat: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?In <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> Ania P wrote:
> Cześć.
> Mam małe pytanko. Mam już dość podsmarzania wątróbki drobiowej na
> patelni z cebulką. Może macie jakiś dobry i sympatyczny przepisik na
> nieco zaskakująca propozycję przyrządzenia tego specjału? Za wszystkie
> małe i duże przepisy dziękuję. Pozdrawiam.
Takusie dwa maleńkie przepisiki.
Pörkolciczek (tzw. gulaszyczek węgierski) z wątróbeczki
800 g wątróbeczki
80 g smalczyku (możnaby spróbować smalczyczek z gąseczki)
2 cebuleczki średnie
paczuszeńkę słodziuteńkiej papryczusi w proszeczku (ok. 20 g)
2 zieloniutkie strączusie papryczusi
1 duży lub 2 mniejsze pomidoreczki (o tej porze roczku najlepiej użyć
pomidoreczki krajane z puszeczki)
sól do smaczusiu
Jak ktoś lubi to ząbeczek czosneczku i/lub szklaneczka czerwonego
wineczka.
Robi się jak każdy pörkolcik. Cebuleczkę zarumieniamy na smalczyku,
zdejmujemy z ogienka, po chwileczce dosypujemy papryczusię, mieszamy,
wrzucamy pokrajaną wątróbeczkę, podlewamy troszkę wodą, rosołeczkiem lub
wineczkiem, dusimy na małym ogienku w małej ilości płyniku, ale
uzupełniając go w miarę potrzeby. Kiedy wątróbeczka dochodzi, dodajemy
strączusie papryczusi i obrane, pokrajane pomidoreczki. Solimy, dusimy,
aż gotowe.
Kawioreczek żydowski
600 g wątróbeczki
150 g smalczyku gęsiego
4 jajeczka
1 duża lub dwie mniejsze cebuleczki
sól, pieprzyk
Wątróbeczkę smażymy, studzimy, drobno siekamy. Rumienimy na smalczyku
cebuleczkę, studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo, dusimy, siekamy
drobno. Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
Władeczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-20 10:10:00
Temat: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?On 20 Feb 2004 07:50:22 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> Ania P wrote:
>> Cześć.
>> Mam małe pytanko. Mam już dość podsmarzania wątróbki drobiowej na
>> patelni z cebulką. Może macie jakiś dobry i sympatyczny przepisik na
>> nieco zaskakująca propozycję przyrządzenia tego specjału? Za wszystkie
>> małe i duże przepisy dziękuję. Pozdrawiam.
>
>Takusie dwa maleńkie przepisiki.
>
>Pörkolciczek (tzw. gulaszyczek węgierski) z wątróbeczki
>
>800 g wątróbeczki
>80 g smalczyku (możnaby spróbować smalczyczek z gąseczki)
>2 cebuleczki średnie
>paczuszeńkę słodziuteńkiej papryczusi w proszeczku (ok. 20 g)
>2 zieloniutkie strączusie papryczusi
>1 duży lub 2 mniejsze pomidoreczki (o tej porze roczku najlepiej użyć
>pomidoreczki krajane z puszeczki)
>sól do smaczusiu
>
>Jak ktoś lubi to ząbeczek czosneczku i/lub szklaneczka czerwonego
>wineczka.
>
>Robi się jak każdy pörkolcik. Cebuleczkę zarumieniamy na smalczyku,
>zdejmujemy z ogienka, po chwileczce dosypujemy papryczusię, mieszamy,
>wrzucamy pokrajaną wątróbeczkę, podlewamy troszkę wodą, rosołeczkiem lub
>wineczkiem, dusimy na małym ogienku w małej ilości płyniku, ale
>uzupełniając go w miarę potrzeby. Kiedy wątróbeczka dochodzi, dodajemy
>strączusie papryczusi i obrane, pokrajane pomidoreczki. Solimy, dusimy,
>aż gotowe.
>
>Kawioreczek żydowski
>
>600 g wątróbeczki
>150 g smalczyku gęsiego
>4 jajeczka
>1 duża lub dwie mniejsze cebuleczki
>sól, pieprzyk
>
>Wątróbeczkę smażymy, studzimy, drobno siekamy. Rumienimy na smalczyku
>cebuleczkę, studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo, dusimy, siekamy
>drobno. Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
>
>Władeczek
>
jestem pod wrazeniem......
zapomniales o:
jajeczka na twardunio
drobniutko
czerwoniutkiego wineczka
w miare potrzebusi
tylko nie wiedzialam , co z woda zrobic :(
trys
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 10:23:00
Temat: Re: Co? pysznego z wštróbeczki?
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości
> tylko nie wiedzialam , co z woda zrobic :(
>
> trys
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
Może zamienić na wódeczkę?
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 10:29:07
Temat: Re: Co? pysznego z wštróbeczki?Dnia Fri, 20 Feb 2004 11:23:00 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<c14n6q$aeb$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Może zamienić na wódeczkę?
ze śledziem.
znad naleśników z pieczarkami w fazie początkowej (mam już pieczarki) - Ti
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 11:44:13
Temat: Re: z wątróbeczki? hihi
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:64nb30l7f1aarq1agkqmt2au46fiv0fejr@4ax.com...
> On 20 Feb 2004 07:50:22 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
> >
> >Władeczek
> >
> zapomniales o:
> jajeczka na twardunio
> drobniutko
> czerwoniutkiego wineczka
> w miare potrzebusi
>
> trys
no nie moge, jestem poturlana! ROTFLIK :))))
wkn z jakas dziwna na razie papka w garnkuszku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 19:03:25
Temat: Re: Coú pysznego z wštróbeczki?
> On 20 Feb 2004 07:50:22 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
> wrote:
> >Takusie dwa maleńkie przepisiki.
> >
> >Władeczek
Dzieki Ci, jestes wielki.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 01:09:45
Temat: Re: Co? pysznego z wštróbeczki?Ti`Ana wrote:
>>Może zamienić na wódeczkę?
> ze śledziem.
Ech, nic sie nie zmienilo :)
Pozdrawiam
Lukasz Madeksza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |