Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news.inter
netia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?
Date: 20 Feb 2004 07:50:22 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1077263422 744 80.72.34.43 (20 Feb 2004 07:50:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2004 07:50:22 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192345
Ukryj nagłówki
In <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> Ania P wrote:
> Cześć.
> Mam małe pytanko. Mam już dość podsmarzania wątróbki drobiowej na
> patelni z cebulką. Może macie jakiś dobry i sympatyczny przepisik na
> nieco zaskakująca propozycję przyrządzenia tego specjału? Za wszystkie
> małe i duże przepisy dziękuję. Pozdrawiam.
Takusie dwa maleńkie przepisiki.
Pörkolciczek (tzw. gulaszyczek węgierski) z wątróbeczki
800 g wątróbeczki
80 g smalczyku (możnaby spróbować smalczyczek z gąseczki)
2 cebuleczki średnie
paczuszeńkę słodziuteńkiej papryczusi w proszeczku (ok. 20 g)
2 zieloniutkie strączusie papryczusi
1 duży lub 2 mniejsze pomidoreczki (o tej porze roczku najlepiej użyć
pomidoreczki krajane z puszeczki)
sól do smaczusiu
Jak ktoś lubi to ząbeczek czosneczku i/lub szklaneczka czerwonego
wineczka.
Robi się jak każdy pörkolcik. Cebuleczkę zarumieniamy na smalczyku,
zdejmujemy z ogienka, po chwileczce dosypujemy papryczusię, mieszamy,
wrzucamy pokrajaną wątróbeczkę, podlewamy troszkę wodą, rosołeczkiem lub
wineczkiem, dusimy na małym ogienku w małej ilości płyniku, ale
uzupełniając go w miarę potrzeby. Kiedy wątróbeczka dochodzi, dodajemy
strączusie papryczusi i obrane, pokrajane pomidoreczki. Solimy, dusimy,
aż gotowe.
Kawioreczek żydowski
600 g wątróbeczki
150 g smalczyku gęsiego
4 jajeczka
1 duża lub dwie mniejsze cebuleczki
sól, pieprzyk
Wątróbeczkę smażymy, studzimy, drobno siekamy. Rumienimy na smalczyku
cebuleczkę, studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo, dusimy, siekamy
drobno. Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
Władeczek
|