Data: 2004-02-20 10:10:00
Temat: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 20 Feb 2004 07:50:22 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> Ania P wrote:
>> Cześć.
>> Mam małe pytanko. Mam już dość podsmarzania wątróbki drobiowej na
>> patelni z cebulką. Może macie jakiś dobry i sympatyczny przepisik na
>> nieco zaskakująca propozycję przyrządzenia tego specjału? Za wszystkie
>> małe i duże przepisy dziękuję. Pozdrawiam.
>
>Takusie dwa maleńkie przepisiki.
>
>Pörkolciczek (tzw. gulaszyczek węgierski) z wątróbeczki
>
>800 g wątróbeczki
>80 g smalczyku (możnaby spróbować smalczyczek z gąseczki)
>2 cebuleczki średnie
>paczuszeńkę słodziuteńkiej papryczusi w proszeczku (ok. 20 g)
>2 zieloniutkie strączusie papryczusi
>1 duży lub 2 mniejsze pomidoreczki (o tej porze roczku najlepiej użyć
>pomidoreczki krajane z puszeczki)
>sól do smaczusiu
>
>Jak ktoś lubi to ząbeczek czosneczku i/lub szklaneczka czerwonego
>wineczka.
>
>Robi się jak każdy pörkolcik. Cebuleczkę zarumieniamy na smalczyku,
>zdejmujemy z ogienka, po chwileczce dosypujemy papryczusię, mieszamy,
>wrzucamy pokrajaną wątróbeczkę, podlewamy troszkę wodą, rosołeczkiem lub
>wineczkiem, dusimy na małym ogienku w małej ilości płyniku, ale
>uzupełniając go w miarę potrzeby. Kiedy wątróbeczka dochodzi, dodajemy
>strączusie papryczusi i obrane, pokrajane pomidoreczki. Solimy, dusimy,
>aż gotowe.
>
>Kawioreczek żydowski
>
>600 g wątróbeczki
>150 g smalczyku gęsiego
>4 jajeczka
>1 duża lub dwie mniejsze cebuleczki
>sól, pieprzyk
>
>Wątróbeczkę smażymy, studzimy, drobno siekamy. Rumienimy na smalczyku
>cebuleczkę, studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo, dusimy, siekamy
>drobno. Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
>
>Władeczek
>
jestem pod wrazeniem......
zapomniales o:
jajeczka na twardunio
drobniutko
czerwoniutkiego wineczka
w miare potrzebusi
tylko nie wiedzialam , co z woda zrobic :(
trys
>
K.T. - starannie opakowana
|