Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.
dfn.de!news0.de.colt.net!news.ipv6.iphh.net!iphh.net!news.space.net!news.m-onli
ne.net!news-FFM2.ecrc.net!nntp1.roc.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfe
eds.sol.net!63.218.45.200.MISMATCH!posts.news.moreusenet.net!nnrp0-asbnva.nntps
ervers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?
Date: Fri, 20 Feb 2004 10:10:00 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <6...@4...com>
References: <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> <2...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 61
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2004 10:09:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 086a16df.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=P1k:MXCg>HXKKc1jUEQWNVc[3Bf`1S5QPF0iV`L?jh__>nY\nb3]1j]`cOFO2AN_H]J25E^d
F0VPPGS]bA9<ZloSID[>;iMPIG[YQf7hnoceP]dhYUINXn0J_hn2dTV3B^A^
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192350
Ukryj nagłówki
On 20 Feb 2004 07:50:22 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl> Ania P wrote:
>> Cześć.
>> Mam małe pytanko. Mam już dość podsmarzania wątróbki drobiowej na
>> patelni z cebulką. Może macie jakiś dobry i sympatyczny przepisik na
>> nieco zaskakująca propozycję przyrządzenia tego specjału? Za wszystkie
>> małe i duże przepisy dziękuję. Pozdrawiam.
>
>Takusie dwa maleńkie przepisiki.
>
>Pörkolciczek (tzw. gulaszyczek węgierski) z wątróbeczki
>
>800 g wątróbeczki
>80 g smalczyku (możnaby spróbować smalczyczek z gąseczki)
>2 cebuleczki średnie
>paczuszeńkę słodziuteńkiej papryczusi w proszeczku (ok. 20 g)
>2 zieloniutkie strączusie papryczusi
>1 duży lub 2 mniejsze pomidoreczki (o tej porze roczku najlepiej użyć
>pomidoreczki krajane z puszeczki)
>sól do smaczusiu
>
>Jak ktoś lubi to ząbeczek czosneczku i/lub szklaneczka czerwonego
>wineczka.
>
>Robi się jak każdy pörkolcik. Cebuleczkę zarumieniamy na smalczyku,
>zdejmujemy z ogienka, po chwileczce dosypujemy papryczusię, mieszamy,
>wrzucamy pokrajaną wątróbeczkę, podlewamy troszkę wodą, rosołeczkiem lub
>wineczkiem, dusimy na małym ogienku w małej ilości płyniku, ale
>uzupełniając go w miarę potrzeby. Kiedy wątróbeczka dochodzi, dodajemy
>strączusie papryczusi i obrane, pokrajane pomidoreczki. Solimy, dusimy,
>aż gotowe.
>
>Kawioreczek żydowski
>
>600 g wątróbeczki
>150 g smalczyku gęsiego
>4 jajeczka
>1 duża lub dwie mniejsze cebuleczki
>sól, pieprzyk
>
>Wątróbeczkę smażymy, studzimy, drobno siekamy. Rumienimy na smalczyku
>cebuleczkę, studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo, dusimy, siekamy
>drobno. Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
>
>Władeczek
>
jestem pod wrazeniem......
zapomniales o:
jajeczka na twardunio
drobniutko
czerwoniutkiego wineczka
w miare potrzebusi
tylko nie wiedzialam , co z woda zrobic :(
trys
>
K.T. - starannie opakowana
|