Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Date: Sat, 25 Aug 2007 10:31:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <faopen$n4m$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fakl12$72s$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@n...onet.pl> <fanj6b$6f1$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: awn66.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1188030743 23702 83.18.65.66 (25 Aug 2007 08:32:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 Aug 2007 08:32:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1896
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:236690
Ukryj nagłówki
> >> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
> >> > > kcal,
> >> 30g
> >> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
> >> > > rzeczy).
> >> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
> >> > > smazymy,
> >> > > gotujemy, dusimy itp.
> >> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
> >> > > sie
> >> np
> >> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
> >> > > 50 g
> >> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
> >> > > bedzie to
> >> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
> >> > > ?
> >> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
> >> > > ?
> >> > >
> >> > > Fantom
> >> >
> >> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na
zimno -
> >> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
> >>
> >> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
> >> tluszczu co
> >> dodaje kalorii zdecydowanie.
> >>
> >> Fantom
> >>
> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> > tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku
ktorej
> > np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>
> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i go
smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
momencie i tak suma powinna byc ok.
Fantom
|