Data: 2007-08-25 08:31:23
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
> >> > > kcal,
> >> 30g
> >> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
> >> > > rzeczy).
> >> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
> >> > > smazymy,
> >> > > gotujemy, dusimy itp.
> >> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
> >> > > sie
> >> np
> >> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
> >> > > 50 g
> >> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
> >> > > bedzie to
> >> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
> >> > > ?
> >> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
> >> > > ?
> >> > >
> >> > > Fantom
> >> >
> >> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na
zimno -
> >> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
> >>
> >> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
> >> tluszczu co
> >> dodaje kalorii zdecydowanie.
> >>
> >> Fantom
> >>
> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> > tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku
ktorej
> > np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>
> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i go
smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
momencie i tak suma powinna byc ok.
Fantom
|