Data: 2007-08-24 21:38:40
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "js" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32df.000000ce.46cee260@newsgate.onet.pl...
>> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
>> > > kcal,
>> 30g
>> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
>> > > rzeczy).
>> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
>> > > smazymy,
>> > > gotujemy, dusimy itp.
>> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
>> > > sie
>> np
>> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
>> > > 50 g
>> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
>> > > bedzie to
>> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
>> > > ?
>> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
>> > > ?
>> > >
>> > > Fantom
>> >
>> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
>> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>>
>> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
>> tluszczu co
>> dodaje kalorii zdecydowanie.
>>
>> Fantom
>>
> Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
> np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
krystyna
--
Ekspert to człowiek, który popełnia tylko poważne błędy. Tom Phipps
|