Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Date: Fri, 24 Aug 2007 23:38:40 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 44
Message-ID: <fanj6b$6f1$1@news.onet.pl>
References: <fakl12$72s$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@n...onet.pl>
Reply-To: "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl>
NNTP-Posting-Host: sub250-115.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1187991564 6625 85.193.250.115 (24 Aug 2007 21:39:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Aug 2007 21:39:24 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-Sender: ehBHpj7QnaJRoAuJOVmBaTFFvrfAzuBi
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Antivirus: avast! (VPS 000768-2, 2007-08-24), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:236665
Ukryj nagłówki
Użytkownik "js" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32df.000000ce.46cee260@newsgate.onet.pl...
>> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
>> > > kcal,
>> 30g
>> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
>> > > rzeczy).
>> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
>> > > smazymy,
>> > > gotujemy, dusimy itp.
>> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
>> > > sie
>> np
>> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
>> > > 50 g
>> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
>> > > bedzie to
>> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
>> > > ?
>> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
>> > > ?
>> > >
>> > > Fantom
>> >
>> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
>> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>>
>> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
>> tluszczu co
>> dodaje kalorii zdecydowanie.
>>
>> Fantom
>>
> Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
> np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
krystyna
--
Ekspert to człowiek, który popełnia tylko poważne błędy. Tom Phipps
|