Data: 2007-08-24 13:51:29
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "js" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > > gotujemy, dusimy itp.
> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
> np
> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> > >
> > > Fantom
> >
> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>
> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
> dodaje kalorii zdecydowanie.
>
> Fantom
>
Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
js
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|