Data: 2007-08-24 06:05:17
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:fakhgm$qb7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> gotujemy, dusimy itp.
> Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
> okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
1. Ziarno któe wykiełkowało ma 4 razy mniej węglowodanów. Mąka "zjedzona"
przez drożdże (czyli ciasto drożdżowe) to też co innego. Tu działaja siły
życiowe.
2. Skrobia nie jest trwiona na surowo w dużych ilościach. Gotowanie
"podnosi" więc kaloryczność.
3. itp
S*
|