Data: 2007-08-23 18:47:11
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
30g
> > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > gotujemy, dusimy itp.
> > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
np
> > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> >
> > Fantom
>
> słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
dodaje kalorii zdecydowanie.
Fantom
|