Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "js" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Date: 24 Aug 2007 15:51:29 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 31
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <fakl12$72s$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1187963489 13274 213.180.130.18 (24 Aug 2007 13:51:29
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Aug 2007 13:51:29 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 83.16.3.34, 192.168.243.198
X-User-Agent: Opera/9.20 (Windows NT 5.1; U; pl)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:236639
Ukryj nagłówki
> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > > gotujemy, dusimy itp.
> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
> np
> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> > >
> > > Fantom
> >
> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>
> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
> dodaje kalorii zdecydowanie.
>
> Fantom
>
Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
js
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|