| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-23 17:47:15
Temat: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?Witam
Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal, 30g
weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
gotujemy, dusimy itp.
Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-23 17:59:21
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?> Witam
> Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal, 30g
> weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> gotujemy, dusimy itp.
> Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
> okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom
słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
JS
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-23 18:47:11
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?> > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
30g
> > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > gotujemy, dusimy itp.
> > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
np
> > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> >
> > Fantom
>
> słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
dodaje kalorii zdecydowanie.
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-24 06:05:17
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Użytkownik "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:fakhgm$qb7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> gotujemy, dusimy itp.
> Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
> okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
1. Ziarno któe wykiełkowało ma 4 razy mniej węglowodanów. Mąka "zjedzona"
przez drożdże (czyli ciasto drożdżowe) to też co innego. Tu działaja siły
życiowe.
2. Skrobia nie jest trwiona na surowo w dużych ilościach. Gotowanie
"podnosi" więc kaloryczność.
3. itp
S*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-24 13:51:29
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > > gotujemy, dusimy itp.
> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
> np
> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> > >
> > > Fantom
> >
> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>
> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
> dodaje kalorii zdecydowanie.
>
> Fantom
>
Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
js
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-24 21:38:40
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Użytkownik "js" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32df.000000ce.46cee260@newsgate.onet.pl...
>> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
>> > > kcal,
>> 30g
>> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
>> > > rzeczy).
>> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
>> > > smazymy,
>> > > gotujemy, dusimy itp.
>> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
>> > > sie
>> np
>> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
>> > > 50 g
>> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
>> > > bedzie to
>> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
>> > > ?
>> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
>> > > ?
>> > >
>> > > Fantom
>> >
>> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
>> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>>
>> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
>> tluszczu co
>> dodaje kalorii zdecydowanie.
>>
>> Fantom
>>
> Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
> np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
krystyna
--
Ekspert to człowiek, który popełnia tylko poważne błędy. Tom Phipps
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-25 08:31:23
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?> >> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
> >> > > kcal,
> >> 30g
> >> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
> >> > > rzeczy).
> >> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
> >> > > smazymy,
> >> > > gotujemy, dusimy itp.
> >> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
> >> > > sie
> >> np
> >> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
> >> > > 50 g
> >> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
> >> > > bedzie to
> >> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
> >> > > ?
> >> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
> >> > > ?
> >> > >
> >> > > Fantom
> >> >
> >> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na
zimno -
> >> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
> >>
> >> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
> >> tluszczu co
> >> dodaje kalorii zdecydowanie.
> >>
> >> Fantom
> >>
> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> > tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku
ktorej
> > np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>
> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i go
smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
momencie i tak suma powinna byc ok.
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-25 11:25:14
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Użytkownik "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:faopen$n4m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o
>> > dodanie tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w
>> > wyniku
> ktorej np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>>
>> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
>
> Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i
> go smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
> momencie i tak suma powinna byc ok.
I wtedy należy przeanalizować co ten produkt wartościowego zawiera.
Dodam, że smażenie, zwłaszcza na tłuszczach nienasyconych, to produkcja
wolnych rodników... http://natura-tluszczow.gu.ma/
a zapychanie żołądka bezwartościowym wypełniaczem, to tak jakby Twój
pracodawca dawał Ci fałszywe banknoty zamiast prawdziwych... 8[
Krystyna
--
Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia. Monteskiusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-25 21:08:41
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?X-No-Archive:yes
On 23 Sie, 19:47, "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> wrote:
> Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom
My l , e tu by trzeba postudiowa jak biochemi . Z tego co mi
wiadomo, to na warto energetyczn danej potrawy maj wp yw tylko
produkty, które zosta y u yte. Natomiast wszelkie procesy zwi zane z
obróbk termiczn posi ku wp ywaj raczej na warto od ywcz
(zazwyczaj j obni aj ) a nie energetyczn . Ale...któ to wie;)
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-26 08:39:07
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?> Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom
My l , e tu by trzeba postudiowa jak biochemi . Z tego co mi
wiadomo, to na warto energetyczn danej potrawy maj wp yw tylko
produkty, które zosta y u yte. Natomiast wszelkie procesy zwi zane z
obróbk termiczn posi ku wp ywaj raczej na warto od ywcz
(zazwyczaj j obni aj ) a nie energetyczn . Ale...któ to wie;)
Pozdr.
Tak naprawde energia jest liczona jako suma wag i masy skladnikow
odzywczych. Jezeli wiec zmniejszy sie ich ilosc to kcal tez musi spasc
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |