Strona główna Grupy pl.sci.medycyna Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-08-23 17:47:15

Temat: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal, 30g
weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
gotujemy, dusimy itp.
Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?

Fantom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-08-23 17:59:21

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "JS" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
> Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal, 30g
> weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> gotujemy, dusimy itp.
> Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
> okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom

słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.

JS

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-08-23 18:47:11

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
30g
> > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > gotujemy, dusimy itp.
> > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
np
> > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> >
> > Fantom
>
> słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.

No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
dodaje kalorii zdecydowanie.

Fantom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-08-24 06:05:17

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:fakhgm$qb7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> gotujemy, dusimy itp.
> Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie np
> okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?

1. Ziarno któe wykiełkowało ma 4 razy mniej węglowodanów. Mąka "zjedzona"
przez drożdże (czyli ciasto drożdżowe) to też co innego. Tu działaja siły
życiowe.
2. Skrobia nie jest trwiona na surowo w dużych ilościach. Gotowanie
"podnosi" więc kaloryczność.
3. itp
S*


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-08-24 13:51:29

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "js" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100 kcal,
> 30g
> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne rzeczy).
> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby: smazymy,
> > > gotujemy, dusimy itp.
> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze sie
> np
> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i 50 g
> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
> > >
> > > Fantom
> >
> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>
> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na tluszczu co
> dodaje kalorii zdecydowanie.
>
> Fantom
>
Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...

js


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-08-24 21:38:40

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "js" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32df.000000ce.46cee260@newsgate.onet.pl...
>> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
>> > > kcal,
>> 30g
>> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
>> > > rzeczy).
>> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
>> > > smazymy,
>> > > gotujemy, dusimy itp.
>> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
>> > > sie
>> np
>> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
>> > > 50 g
>> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
>> > > bedzie to
>> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
>> > > ?
>> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
>> > > ?
>> > >
>> > > Fantom
>> >
>> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na zimno -
>> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
>>
>> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
>> tluszczu co
>> dodaje kalorii zdecydowanie.
>>
>> Fantom
>>
> Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku ktorej
> np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...

Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)

krystyna
--
Ekspert to człowiek, który popełnia tylko poważne błędy. Tom Phipps

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-08-25 08:31:23

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >> > > Mam teoretyczne pytanie - jest produkt X ktory w 100 g zawiera 100
> >> > > kcal,
> >> 30g
> >> > > weglowodanow, 30g tluszczy i 30g bialka (pozostale 10 % to inne
> >> > > rzeczy).
> >> > > I teraz tego typu produkt przerabiany na rozne mozliwe sposoby:
> >> > > smazymy,
> >> > > gotujemy, dusimy itp.
> >> > > Jakie zmiany moga zajsc w ilosc w/w produktow i kalorii ? Czy moze
> >> > > sie
> >> np
> >> > > okazac, ze produkt ten ma 20 kcal, 20g weglowodanow, 2 g tluszczu i
> >> > > 50 g
> >> > > bialka ? Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady
> >> > > bedzie to
> >> > > wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego
> >> > > ?
> >> > > A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak
> >> > > ?
> >> > >
> >> > > Fantom
> >> >
> >> > słyszalem ze usmazone jedzenie jest bardziej kaloryczne niz na
zimno -
> >> > zdziwilo mnie to. Nie jestem jednak pewien czy to prawda.
> >>
> >> No to akurat wg mnie moze byc prawda - bo smazenie odbywa sie na
> >> tluszczu co
> >> dodaje kalorii zdecydowanie.
> >>
> >> Fantom
> >>
> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o dodanie
> > tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w wyniku
ktorej
> > np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>
> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)

Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i go
smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
momencie i tak suma powinna byc ok.

Fantom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-08-25 11:25:14

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:faopen$n4m$1@atlantis.news.tpi.pl...

>> > Koledze ktory mi to opowiadal (studiowal chemię) nie chodzilo o
>> > dodanie tluszczu - twierdzil ze smazenie jest przemianą chemiczną w
>> > wyniku
> ktorej np kotlet czy kanapka robi sie bardziej kaloryczna ...
>>
>> Po prostu nasiąka tłuszczem i nabiera w ten sposób "wartości" ;)
>
> Tez mi sie tak wydaje. Ale jezeli policzymy np ze beirzemy ten produkt i
> go smazymy to dolicze do tego kolejny produkt w postaci np oleju. I w tym
> momencie i tak suma powinna byc ok.

I wtedy należy przeanalizować co ten produkt wartościowego zawiera.
Dodam, że smażenie, zwłaszcza na tłuszczach nienasyconych, to produkcja
wolnych rodników... http://natura-tluszczow.gu.ma/

a zapychanie żołądka bezwartościowym wypełniaczem, to tak jakby Twój
pracodawca dawał Ci fałszywe banknoty zamiast prawdziwych... 8[

Krystyna
--
Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia. Monteskiusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-08-25 21:08:41

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "poranna.kawa" <c...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

X-No-Archive:yes

On 23 Sie, 19:47, "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> wrote:

> Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom

My l , e tu by trzeba postudiowa jak biochemi . Z tego co mi
wiadomo, to na warto energetyczn danej potrawy maj wp yw tylko
produkty, które zosta y u yte. Natomiast wszelkie procesy zwi zane z
obróbk termiczn posi ku wp ywaj raczej na warto od ywcz
(zazwyczaj j obni aj ) a nie energetyczn . Ale...któ to wie;)
Pozdr.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-08-26 08:39:07

Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom

My l , e tu by trzeba postudiowa jak biochemi . Z tego co mi
wiadomo, to na warto energetyczn danej potrawy maj wp yw tylko
produkty, które zosta y u yte. Natomiast wszelkie procesy zwi zane z
obróbk termiczn posi ku wp ywaj raczej na warto od ywcz
(zazwyczaj j obni aj ) a nie energetyczn . Ale...któ to wie;)
Pozdr.



Tak naprawde energia jest liczona jako suma wag i masy skladnikow
odzywczych. Jezeli wiec zmniejszy sie ich ilosc to kcal tez musi spasc

Fantom

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mononukleoza miał ktoś?
Jak udrożnić...
siatkówka oka
Dla zwolenikow soków owocowych
Pytanie/prośba/Pubmed

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »