« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-16 16:09:11
Temat: Cukinia marynowanaWitam
Czy mógłby mi ktoś podać przepis na marynowaną cukinię.
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-16 18:55:41
Temat: Re: Cukinia marynowana> Witam
> Czy mógłby mi ktoś podać przepis na marynowaną cukinię.
>
> Anna
>
Witam. służę moim przepisem: młodą cukinię pokroić w półplasterki, ugotować
marchewkę i pokroić w plastry, układać ciasno w słikach. Na dno i wierzch
położyć koper, 1 ząbek czosnku. Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l wody-
1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele angielskie,
liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . Wrzącą zalewą zalać słoiki i
pasteryzować ok 10 minut. Przewrócić słoiki do gory dnem do ostygnięcia.Ps.
Polecam również przepis na ogórki konserwowe/ znajomi bardzo chwalą/.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:00:13
Temat: Re: Cukinia marynowanaDziękuję za przepis na cukinie marynowana i proszę jeszcze o przepis na
ogórki konserwowe.
Czy pasteryzuje się 10 min od momentu jak zacznie gotować się woda w garnku?
Anna
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:432d.00001405.3f159fac@newsgate.onet.pl...
> > Witam
> > Czy mógłby mi ktoś podać przepis na marynowaną cukinię.
> >
> > Anna
> >
> Witam. służę moim przepisem: młodą cukinię pokroić w półplasterki,
ugotować
> marchewkę i pokroić w plastry, układać ciasno w słikach. Na dno i wierzch
> położyć koper, 1 ząbek czosnku. Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l
wody-
> 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
angielskie,
> liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . Wrzącą zalewą zalać słoiki
i
> pasteryzować ok 10 minut. Przewrócić słoiki do gory dnem do
ostygnięcia.Ps.
> Polecam również przepis na ogórki konserwowe/ znajomi bardzo chwalą/.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:11:27
Temat: Re: Cukinia marynowana> Dziękuję za przepis na cukinie marynowana i proszę jeszcze o przepis na
> ogórki konserwowe.
> Czy pasteryzuje się 10 min od momentu jak zacznie gotować się woda w garnku?
> Anna
>
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:432d.00001405.3f159fac@newsgate.onet.pl...
> > > Witam
> > > Czy mógłby mi ktoś podać przepis na marynowaną cukinię.
> > >
> > > Anna
> > >
> > Witam. służę moim przepisem: młodą cukinię pokroić w półplasterki,
> ugotować
> > marchewkę i pokroić w plastry, układać ciasno w słikach. Na dno i wierzch
> > położyć koper, 1 ząbek czosnku. Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l
> wody-
> > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
> angielskie,
> > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . Wrzącą zalewą zalać słoiki
> i
> > pasteryzować ok 10 minut. Przewrócić słoiki do gory dnem do
> ostygnięcia.Ps.
> > Polecam również przepis na ogórki konserwowe/ znajomi bardzo chwalą/.
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
Jeżeli chcesz żeby cukinia była twardsza to od momentu zagotowania 6-7 minut
lub 10 min. , wtedy będzie miękka. Teraz przepis na ogórki konserwowe: zalewa
1:6 +przyprawy listek laurowy i ziele angielskie. 3 l wody , 1/2 l octu,
płaska łyżka soli na każdy litr , cukier do smaku / ok. 1 szklanki lub 12
łyżek stołowych. DO słoika włożyć koper. kilka ziarenek gorczycy, czosnek i
kawałeczek chrzanu. i oczywiście ogórki. gotować od momentu zagotowania wody
nie więcej niż 5-6 minut. Słoiki wyjąć i odwrócić do góry dnem aż wystygną.
Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:11:28
Temat: Re: Cukinia marynowana> Dziękuję za przepis na cukinie marynowana i proszę jeszcze o przepis na
> ogórki konserwowe.
> Czy pasteryzuje się 10 min od momentu jak zacznie gotować się woda w garnku?
> Anna
>
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:432d.00001405.3f159fac@newsgate.onet.pl...
> > > Witam
> > > Czy mógłby mi ktoś podać przepis na marynowaną cukinię.
> > >
> > > Anna
> > >
> > Witam. służę moim przepisem: młodą cukinię pokroić w półplasterki,
> ugotować
> > marchewkę i pokroić w plastry, układać ciasno w słikach. Na dno i wierzch
> > położyć koper, 1 ząbek czosnku. Zalewa: stosunek octu i wody 1:6/ np. 3 l
> wody-
> > 1/2 l octu na tą porcję 20 dag cukru. Dodać trochę soli, ziele
> angielskie,
> > liść laurowy i kilka goździków / nie za dużo/ . Wrzącą zalewą zalać słoiki
> i
> > pasteryzować ok 10 minut. Przewrócić słoiki do gory dnem do
> ostygnięcia.Ps.
> > Polecam również przepis na ogórki konserwowe/ znajomi bardzo chwalą/.
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
Jeżeli chcesz żeby cukinia była twardsza to od momentu zagotowania 6-7 minut
lub 10 min. , wtedy będzie miękka. Teraz przepis na ogórki konserwowe: zalewa
1:6 +przyprawy listek laurowy i ziele angielskie. 3 l wody , 1/2 l octu,
płaska łyżka soli na każdy litr , cukier do smaku / ok. 1 szklanki lub 12
łyżek stołowych. DO słoika włożyć koper. kilka ziarenek gorczycy, czosnek i
kawałeczek chrzanu. i oczywiście ogórki. gotować od momentu zagotowania wody
nie więcej niż 5-6 minut. Słoiki wyjąć i odwrócić do góry dnem aż wystygną.
Smacznego!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 20:25:08
Temat: Re: Cukinia marynowana
Dziękuję jutro wypróbuje przepisy.
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |