« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-12-08 08:29:40
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 2014-12-08 08:18, Anai pisze:
> W dniu 08.12.2014 o 08:10, FEniks pisze:
>>
>> Ale chyba nie zamierzasz ich jeść?!!! ;-P
>>
> Heh... W większości kończą jako prezenty...
> Ja ich prawie w ogóle nie jadam (nie jestem jakąś szczególną fanką),
> ale bardzo lubię je robić :D
I nieźle Ci to wychodzi!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-12-08 09:15:11
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 2014-12-08 08:01, Anai pisze:
> U mnie część już polukierowana ale pierniksy z innego przepisa ;)
> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141207?authuser=0&feat=directlink
Cudne! :)
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-12-08 13:48:54
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 08.12.2014 o 08:01, Anai pisze:
>
> U mnie część już polukierowana ale pierniksy z innego przepisa ;)
> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141207?authuser=0&feat=directlink
>
>
Lepsiejsze zdjęcia:
https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141208?authuser=0&feat=directlink
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-12-08 15:12:42
Temat: Re: Czas na pierniczki :)Pani Ewa napisała:
>>>>> Ja wczoraj przygotowałam ciasto i się teraz chłodzi.
>>>>> Przy okazji niechcący zrobiłam karmel, w rondelku.
>>>> I co, udał się?
>>>> Niechcący zrobiłaś???
>>>
>>> Właściwie to chyba toffi zrobiłam, przy okazji robienia ciasta
>>> na pierniczki. Przetrzymałam na ogniu rondelek z cukrem, miodem
>>> i margaryną i się zrobiła taka ciągnąca krówka, toffi czy coś
>>> podobnego. Całkiem nawet dobre to wyszło. Ale za to ciasto na
>>> pierniczki nie wymieszało się dobrze i nie wiem, co to będzie.
>>> Dzisiaj nie miałam czasu na wykrawanie i pieczenie, jutro się
>>> zobaczy.
>>
>> pewnie przez te margaryne ;)
>
> Nie! Przez gapiostwo i nowe wydanie Just Dance! ;)
>
> Zawsze daję margarynę do tych pierniczków. Boję się, że z masłem
> by się nie utrzymały tak długo.
Tyle tu było o robieniu karmelu, jakie to zadanie trudne, która
patelnia dobra do tego, a która nie. A może lepiej w rondelku.
Czy dodawać wody, czy nie. Ile jej i dlaczego. A tu się okazuje,
że najprościej jest zrobić karmel niechcący. Ja też sobie upiekę
jakieś ciasto. Z nudów.
Jarek
--
-- Przechodziliśmy, po prostu i wpadliśmy.
-- Jak to przechodziłaś? Z tragarzami?
-- Taa! Przechodziliśmy, z tragarzami. Bardzo cię polubiłem chłopie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-12-08 20:54:24
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 2014-12-08 13:48, Anai pisze:
> W dniu 08.12.2014 o 08:01, Anai pisze:
>>
>> U mnie część już polukierowana ale pierniksy z innego przepisa ;)
>> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141207?authuser=0&feat=directlink
>>
>>
>>
> Lepsiejsze zdjęcia:
> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141208?authuser=0&feat=directlink
>
Przepiękne! Po raz kolejny gratuluję cierpliwości.
Jak robisz ten biały lukier?
PS: Nie skojarzyłam, że Anka P. to Ty. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-12-08 20:55:23
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 2014-12-08 15:12, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Tyle tu było o robieniu karmelu, jakie to zadanie trudne, która
> patelnia dobra do tego, a która nie. A może lepiej w rondelku.
> Czy dodawać wody, czy nie. Ile jej i dlaczego. A tu się okazuje,
> że najprościej jest zrobić karmel niechcący. Ja też sobie upiekę
> jakieś ciasto. Z nudów.
Założę się, że większość kuchennych odkryć powstało przez przypadek. Do
dzieła!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-12-08 21:37:16
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 08.12.2014 o 20:54, FEniks pisze:
>
> Jak robisz ten biały lukier?
1 białko, 1 szklanka cukru pudru, drewniana pałka i ucieram...
Do bólu - dosłownie i w przenośni ;)
>
> PS: Nie skojarzyłam, że Anka P. to Ty. :)
>
... bo jeśli chodzi Ci o Ankę P od przepisu na pierniki, to to nie ja :D
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-12-08 21:48:15
Temat: Re: Czas na pierniczki :)W dniu 2014-12-08 21:37, Anai pisze:
> W dniu 08.12.2014 o 20:54, FEniks pisze:
>>
>> Jak robisz ten biały lukier?
>
> 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, drewniana pałka i ucieram...
> Do bólu - dosłownie i w przenośni ;)
Robiłam kiedyś taki, ale nie wyszedł aż taki biały. Może dałam mniej cukru.
>>
>> PS: Nie skojarzyłam, że Anka P. to Ty. :)
>>
> ... bo jeśli chodzi Ci o Ankę P od przepisu na pierniki, to to nie ja :D
A, chyba że tak.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-12-08 22:02:07
Temat: Re: Czas na pierniczki :)Dnia 2014-12-08 13:48, obywatel Anai uprzejmie donosi:
> W dniu 08.12.2014 o 08:01, Anai pisze:
>>
>> U mnie część już polukierowana ale pierniksy z innego przepisa ;)
>> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141207?authuser=0&feat=directlink
>>
>>
>>
> Lepsiejsze zdjęcia:
> https://picasaweb.google.com/114169163020644156539/2
0141208?authuser=0&feat=directlink
Czym dawkujesz ten lukier?
Ja nie mam coś w tym roku pałera się bawić w tutki. Pierniki też mi nie
wydają się (chociaż domownicy mówią, że dobre).
Pierniczę, nie pierniczę.
Bu!
I mam pół miski lukru białego do wy...
wQ.ona
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-12-08 22:05:24
Temat: Re: Czas na pierniczki :)Dnia Mon, 08 Dec 2014 21:37:16 +0100, Anai napisał(a):
> 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, drewniana pałka i ucieram...
> Do bólu - dosłownie i w przenośni ;)
Z białkiem surowym to ja się jednak boję trochę, chociaż jaja kupuję u nas
na wsi i w sumie nie powinny mieć salmonelli. Lukier robię na rumie 1/1 z
sokiem cytrynowym - mikserem na najw. obrotach i dużo cukru-pudru. Jest
super, pięknie od razu zastyga i lśni, trzeba tylko dobrze ustawić
proporcje - u mnie "na oko".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |