Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-1.dfn.de!ne
ws.dfn.de!newsfeed.straub-nv.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-onl
ine.de!t-online.de!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!n
ewsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-0
1.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Newsgroups: pl.misc.dieta
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-13"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
Date: Fri, 19 Nov 2010 21:40:33 +0100
Message-ID: <sd5m24spq5u9$.17yacr5t7mho2.dlg@40tude.net>
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.186
X-Trace: 1290199255 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27031 79.185.253.186:51201
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61841
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 16 Nov 2010 19:24:45 +0100, Marek napisał(a):
> W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z Was wie czy glutaminian jest
> szkodliwy i w jaki sposób? Skąd u nas taka nagonka na glutaminian?
> Marketing czy faktycznie coś w tym jest?
Skoro nie ma niczego konkretnego, to znaczy, że coś w tym jest i trzeba
uruchomić własną mózgownicę.
http://www.medycynakomorkowa.com/index.php?option=co
m_content&task=view&id=63&Itemid=83
"(...)Reasumując wielu badaczy przedstawia wyniki swoich badań, lecz
najczęściej są to badania na małą skalę ze względu na ogromne koszty.
Natomiast placówki państwowe nie kwapią się do sprawdzania takich teorii i
wyników badań ze względu na nacisk ze strony przemysłu
spożywczo-chemicznego i brak środków finansowych. Zresztą, kto przy
zdrowych zmysłach będzie ,,kopał dołki" pod wielkimi międzynarodowymi
firmami obracającymi nieprzyzwoicie wielkimi kwotami pieniędzy? Gdyby
badania państwowe na wielką skalę pokazały szkodliwość glutaminianu sodu
byłby to ogromny cios dla przemysłu spożywczego. Zauważmy, że większość
gotowych produktów kupujemy, ponieważ są smaczne, pięknie i intensywnie
pachną, a co by się z nimi stało gdyby usunięto z nich wzmacniacze smaku i
zapachu? Otóż większość tych produktów byłaby mdła i bez smaku i musiałaby
się na dobre zaprzyjaźnić ze sklepową półką. No, więc powstaje pytanie i co
dalej? Możemy wierzyć w przedstawione przez naukowców badania bądź uznać,
że przemysł dba o nasze zdrowie i glutaminian jest na pewno bezpieczny. Ani
jedna opcja ani druga nie jest idealna. Zignorowanie tych badań może się
okazać w przyszłości bardzo niekorzystne dla zdrowia, od czego nie będzie
odwrotu, z drugiej strony nie można popadać w skrajność i jeść tylko
nieprzyprawione produkty. Więc optymalną opcją jest zacząć zwracać uwagę na
to, co jemy czytając etykiety produktów spożywczych i np. zamiast wybrać
przyprawę curry z glutaminianem można wybrać np. zioła prowansalskie,
oregano lub inna przyprawę niezawierającą substancji wzmacniającej smak i
zapach. Należy także wziąść pod uwagę fakt, iż glutaminian nie jest jedyną
substancją chemiczną stosowaną w przemyśle spożywczym. Nawet, jeżeli
informacje o jego szkodliwości są przesadzone to i tak całość chemii
spożywczej może wyrządzić całkiem spore spustoszenie w naszym organizmie.
Najczęściej zaczyna się od rozregulowania pracy np. alergia, arytmia,
cukrzyca, do tego dołóżmy np. przewlekłe stosowanie leków syntetycznych i
stan się pogarsza z roku na rok. Dlatego powinniśmy zacząć zwracać uwagę na
to, co jemy i starać się, chociaż zmniejszyć spożycie wysokoprzetworzonych
produktów takich jak zupy, sosy instant, dania ze słoików, konserwy itp.
Natomiast starać się zwiększyć spożycie warzyw i owoców i samemu
przygotowywać potrawy (używając przy tym przypraw niezawierających
wzmacniaczy smaku i zapachu). Pamiętajmy jak powiedział Hipokrates ,,Jesteś
tym, co jesz" tak, więc lepiej wbudowywać w swój organizm witaminy i
minerały naturalne a nie chemiczne składniki wzmacniające smak i zapach jak
glutaminian sodu czy inną chemię zastępującą aromaty naturalne, które po
wielu latach mogą zagrozić naszemu zdrowiu a nawet życiu."
|