Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl
!not-for-mail
From: Filip KK <n...@n...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Mon, 22 Nov 2010 06:46:38 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 65
Message-ID: <icd08r$54i$1@news.task.gda.pl>
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<sd5m24spq5u9$.17yacr5t7mho2.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: chello089078083170.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-13; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1290404955 5266 89.78.83.170 (22 Nov 2010 05:49:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Nov 2010 05:49:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101027
Thunderbird/3.1.6
In-Reply-To: <sd5m24spq5u9$.17yacr5t7mho2.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61846
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-11-19 21:40, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 16 Nov 2010 19:24:45 +0100, Marek napisał(a):
>
>> W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z Was wie czy glutaminian jest
>> szkodliwy i w jaki sposób? Skąd u nas taka nagonka na glutaminian?
>> Marketing czy faktycznie coś w tym jest?
>
> Skoro nie ma niczego konkretnego, to znaczy, że coś w tym jest i trzeba
> uruchomić własną mózgownicę.
>
> http://www.medycynakomorkowa.com/index.php?option=co
m_content&task=view&id=63&Itemid=83
> "(...)Reasumując wielu badaczy przedstawia wyniki swoich badań, lecz
> najczęściej są to badania na małą skalę ze względu na ogromne koszty.
> Natomiast placówki państwowe nie kwapią się do sprawdzania takich teorii i
> wyników badań ze względu na nacisk ze strony przemysłu
> spożywczo-chemicznego i brak środków finansowych. Zresztą, kto przy
> zdrowych zmysłach będzie ,,kopał dołki" pod wielkimi międzynarodowymi
> firmami obracającymi nieprzyzwoicie wielkimi kwotami pieniędzy? Gdyby
> badania państwowe na wielką skalę pokazały szkodliwość glutaminianu sodu
> byłby to ogromny cios dla przemysłu spożywczego. Zauważmy, że większość
> gotowych produktów kupujemy, ponieważ są smaczne, pięknie i intensywnie
> pachną, a co by się z nimi stało gdyby usunięto z nich wzmacniacze smaku i
> zapachu? Otóż większość tych produktów byłaby mdła i bez smaku i musiałaby
> się na dobre zaprzyjaźnić ze sklepową półką. No, więc powstaje pytanie i co
> dalej? Możemy wierzyć w przedstawione przez naukowców badania bądź uznać,
> że przemysł dba o nasze zdrowie i glutaminian jest na pewno bezpieczny. Ani
> jedna opcja ani druga nie jest idealna. Zignorowanie tych badań może się
> okazać w przyszłości bardzo niekorzystne dla zdrowia, od czego nie będzie
> odwrotu, z drugiej strony nie można popadać w skrajność i jeść tylko
> nieprzyprawione produkty. Więc optymalną opcją jest zacząć zwracać uwagę na
> to, co jemy czytając etykiety produktów spożywczych i np. zamiast wybrać
> przyprawę curry z glutaminianem można wybrać np. zioła prowansalskie,
> oregano lub inna przyprawę niezawierającą substancji wzmacniającej smak i
> zapach. Należy także wziąść pod uwagę fakt, iż glutaminian nie jest jedyną
> substancją chemiczną stosowaną w przemyśle spożywczym. Nawet, jeżeli
> informacje o jego szkodliwości są przesadzone to i tak całość chemii
> spożywczej może wyrządzić całkiem spore spustoszenie w naszym organizmie.
> Najczęściej zaczyna się od rozregulowania pracy np. alergia, arytmia,
> cukrzyca, do tego dołóżmy np. przewlekłe stosowanie leków syntetycznych i
> stan się pogarsza z roku na rok. Dlatego powinniśmy zacząć zwracać uwagę na
> to, co jemy i starać się, chociaż zmniejszyć spożycie wysokoprzetworzonych
> produktów takich jak zupy, sosy instant, dania ze słoików, konserwy itp.
> Natomiast starać się zwiększyć spożycie warzyw i owoców i samemu
> przygotowywać potrawy (używając przy tym przypraw niezawierających
> wzmacniaczy smaku i zapachu). Pamiętajmy jak powiedział Hipokrates ,,Jesteś
> tym, co jesz" tak, więc lepiej wbudowywać w swój organizm witaminy i
> minerały naturalne a nie chemiczne składniki wzmacniające smak i zapach jak
> glutaminian sodu czy inną chemię zastępującą aromaty naturalne, które po
> wielu latach mogą zagrozić naszemu zdrowiu a nawet życiu."
>
"Wziąść", "wysokoprzetworzonych", ... Nie wspominając o stylistyce i
gramatyce! Ciekawe kto to pisał...
Też bym się pod tym nie podpisał.
Nie musi być żywność wysoko przetworzona aby uznać ją za niezdrową,
wystarczy żywność przetworzona. Ma tyle samo chemii, co wszystko inne.
Należy jeść to, co jest nieprzetworzone. Bo to jedyna rzecz, która nie
zawiera w sobie aż tak dużej ilości chemii, jaką nam serwują w sklepach.
Ja bym sobie głowy tym nie zawracał, po prostu wyrzucić z diety wszelką
żywność przetworzoną. I używajcie zwykłej soli, np. niskosodowej Magdi
do wszystkiego. Za wzmacniacz smaku i zapachu też może idealnie posłużyć.
Zapraszam na google i youtube -> kodeks żywnościowy. To jest problem na
skalę globalną! A nie smętny glutaminian...
|