Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Marek <b...@e...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Mon, 22 Nov 2010 12:52:49 +0100
Organization: Dzial Sieciowy ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 53
Message-ID: <icdlih$7fi$1@news.net.icm.edu.pl>
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<sd5m24spq5u9$.17yacr5t7mho2.dlg@40tude.net>
<ic6qtd$f5c$1@news.net.icm.edu.pl>
<1ffw2deb7ggbr.1k12uqm2kca3m$.dlg@40tude.net>
<ic879a$r7r$2@news.net.icm.edu.pl> <ic8kr9$k9p$1@news.net.icm.edu.pl>
<icd2dk$54i$2@news.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089074029198.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.net.icm.edu.pl 1290426769 7666 89.74.29.198 (22 Nov 2010 11:52:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...net.icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Nov 2010 11:52:49 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101027
Thunderbird/3.1.6
In-Reply-To: <icd2dk$54i$2@news.task.gda.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61849
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-11-22 07:23, Filip KK pisze:
>
> Chodziłeś do szkoły czasem?
>
> Wiesz czym się różni glutaminian sodu od sodu? A od glutaminianu?
>
> Wiesz czym się różni sód od soli?
>
> Wiesz co się dzieje gdy połączysz syntetyczny glutaminian sodu z solą
> kuchenną bądź niskosodową?
>
> I w tym momencie stałeś się malutki. Nie potrafisz odpowiedzieć na żadne
> z powyższych pytań...
>
> Ignorancie!
A czy Ty chodziłeś kiedykolwiek do szkoły? Czy wiesz czym różnią się
systemy czasu rzeczywistego od aplikacji? Wiesz jaka jest różnica
pomiędzy programowaniem liniowym i obiektowym? Orientujesz się co to
jest RIP w DTP? Pewnie nie, ignorancie, mróweczko godna rozdeptania.
I jak reagujesz na takie wypowiedzi? Skąd tyle chamstwa w Tobie?
Gdybym znał się na chemii i żywieniu to nie byłoby mnie tu. Co w tym
dziwnego, że pytam o rzeczy, na których się nie znam nawet jeśli te
pytania są śmieszne z punktu widzenia naukowców?
> Syntetyczny glutaminian sodu to syntetyczny kwas glutaminowy
> wytwarzany w procesie fermentacji, a pomidory nieprzetworzone zawierają
> naturalne glutaminiany. I nie podejrzewam nawet, że tego nie wiesz! Bo
> to tak, jakbyś porównał syntetyczną witaminę C z naturalną witaminą C.
> Albo witaminy z grupy B do syntetycznych z B complexu.
A skąd mam wiedzieć czym różni się syntetyczna witamina C od naturalnej
z punktu widzenia organizmu? To nie moja branża! Nie jestem lekarzem ani
farmaceutą.
> Glutaminian naturalny nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu.
> Jesteśmy stworzeni do jego przyjmowania (od mleka matki) i produkowania
> przez organizm. Glutaminian jest potrzebny do wielu procesów przemiany
> metabolicznej.
No i nie możesz pisać tym językiem od początku? Spocisz się nie stosując
chamstwa?
> Jeśli trenujesz to zabawa w gospodarkę sodowo-potasową nie powinna być
> Ci obca. Wszelkie glutaminiany też nie powinny być dla Ciebie niczym
> nowym! A wykazałeś się nie tyle co brakiem wiedzy a ignorancją.
Kwestiami żywieniowymi zajmuje się trener i lekarz. Ma być dobrze i
najlepiej dla organizmu. To ich zadanie. A to, ze czasem jestem ciekaw
detali i pytam o jakieś kwestie banalne dla innych, to zbrodnia?
|