Data: 2007-09-09 22:23:50
Temat: Re: Dereń
Od: m...@i...eu
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Zebrałam 3 kg derenia jadalnego. Nastawiłam już nalewkę. Z reszty
> > chciałabym zrobić dżem (konfitury). Może ktoś wie, jak pestkować
> > owoce?
>
> Zamroź na chwilę, po przemrożeniu będzie bardzo miękki, pestki łatwo odejdą.
> Technologia odpestkowywania bardzo prosta: wziąć owoc między dwa palce,
> nacisnąć, odrzucić pestkę :-)
>
> Pozdrawiam,
> Grzesiek z zalanym dereniem
Dzięki, wkładam do zamrażarki.
W tym roku w Szczecinie tyle derenia, że ręce bolą. Szkoda tylko, że
dojrzewa nierównomiernie. Mam spokojny park, gdzie rośnie kilka
sporych drzew. Z dwóch posadzonych na działce jeden bez owoców, a na
drugim trochę, ale nie tak dojrzałe jak te w parku. Pierwszy raz też
mam troszkę owoców derenia cousa. Fajnie wyglądają, ale nie są zbyt
smaczne. Większość opadła kiedy wyjechałam na urlop.
Majka
|