Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Jeff" <j...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Dieta Atkinsa cz. 2
Date: Sat, 22 Jul 2006 13:03:29 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 78
Message-ID: <e9t7n1$qap$1@inews.gazeta.pl>
References: <e9r8or$dct$1@news.onet.pl> <e9rolc$ots$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e9slho$76p$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bas7-montreal28-1177913569.dsl.bell.ca
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1153573409 26969 172.20.26.239 (22 Jul 2006 13:03:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Jul 2006 13:03:29 +0000 (UTC)
X-User: jef_f
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: bas7-montreal28-1177913569.dsl.bell.ca
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:53185
Ukryj nagłówki
Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> maf pisze:
>
> > Moim zdaniem to objetosc(pojemnosc zoladka) daje uczucie sytosci, jak go
> > zapelnimy.
>
> To nie takie proste. Mechaniczne bodzce z zapelnionego pozywieniem
> zoladka sa jedynie jednym z elementow odczuwania sytosci po posilku.
> Mozg bierze rowniez pod uwage tempo zmian poziomu glukozy we krwi oraz
> stezenie okreslonych aminokwasow, nie mowiac o subiektywnych wrazeniach
> smakowo-zapachowych. Ciekawa sprawa: wbrew przekonaniu
> rozpowszechnianemu przez stosujacych DO, obiektywne badania wskazuja, ze
> najlepiej syca posilki bialkowe oraz weglowodanowe (ale weglowodany
> zlozone!), natomiast tluszcz ma najmniejsza tzw. sile sycaca, wyrazana
> indeksem sytosci:
> http://tinyurl.com/ss7q
>
> O indeksie sytosci:
> http://www.diabetesnet.com/diabetes_food_diet/satiet
y_index.php
>
> A tu ladna proba stworzenia modelu matematycznego, dopasowanego do
> uzyskanych danych empirycznych:
> http://www.nutritiondata.com/fullness-factor.html
> Widac na nim, ze pozytywnie na uczucie sytosci wplywa zawartosc bialka
> oraz blonnika pokarmowego, a ujemnie - zawartosc tluszczu.
Okazuje sie, ze jednak spozycie tluszczy moze odgrywac pozytywna role w
regulacji apetytu.
Regulacja uczucia sytosci jest procesem kompleksowym.
Ponizsze badania sugeruja, ze produkty hydrolizy tluszczy (szczegolnie wolne
kwasy tluszczowe o dlugich lancuchach) moga lokalnie stymulowac w systemie
trawiennym hormony sytosci: cholecystokinine (CCK) i PYY.
Hormon CCK m.innymi inhibituje apetyt i pozwala na zmniejszenie zjadanych
porcji pozywienia.
Ponadto okazuje sie (ale o tym mowia inne badania, nie te ktore ponizej
przytaczam), ze podobnie dzialaja via CCK, inhibitory proteaz, ktore
np. zawieraja produkty soyowe...czyli soja moze rowniez pozytywnie wplywac na
zmniejszenie apetytu co jest szczegolnie istotne dla ludzi majacych problemy
z podwyzszonymi problemami cholesterolu na skutek spozywania zwierzecych
tluszczy nasyconych.
----------------------------------------------------
-------------------------
: Physiol Behav. 2004 Dec 30;83(4):617-21.Click here to read Links
Fat in the intestine as a regulator of appetite--role of CCK.
Division of Gastroenterology, University Hospital, CH-4031 Basel,
Switzerland. b...@t...ch
The present review summarizes the appetite-suppressing effects of
intestinal fat in the regulation of food intake in humans, with a special
focus on the role of cholecystokinin (CCK). Current evidence supports a role
for intestinal fat (especially long-chain free fatty acids) acting via the
peptide CCK as a physiological satiety pathway. The regulation of satiety is,
however, complex and it is not surprising that multiple control systems exist.
It is interesting to note that nutrients, such as hydrolysis products of fat
in the small intestine, stimulate the release of satiety peptides, such as CCK
or PYY, that serve as satiety signals. CCK, released from the gastrointestinal
tract by the local action of digested food, exerts various functions:
stimulation of gallbladder contraction and exocrine pancreatic secretion,
inhibition of gastric emptying, and inhibition of appetite. CCK functions
therefore (1) as a positive feedback signal to stimulate digestive processes
and (2) as negative feedback signal to limit the amount of food consumed
during an individual meal.
-------------
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|