Data: 2006-07-25 12:02:55
Temat: Re: Dieta Atkinsa cz. 2
Od: " Jeff" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf <m...@n...alpha.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "andy" <c...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1153759982.704214.129130@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> Witam. Tak się złożyło, że badałem profile żywieniowe na diecie
> tzw. śródziemnomorskiej. I co sie okazało - prawie 70% energi (w
> ujęciu kalorycznym składników pokarmowych) pochodziło z tłuszczów
> (oliwa). Podobnie jest w menu tzw. lakto-ovo-jaroszy.
> --------
> Witam
> Tak sie zlozylo, ze ja tez, i pisalem o tym na tej grupie.
> Ale przypomniala mi sie pewna strona ktora kiedys przegladalem, o diecie
> srodziemnomorskiej. Znalazlem ja pod haslem "tradycyjna dieta
> srodziemnomorska".
>
> Jak narazie nic niskotluszczowego. Ale byc moze Keys i jego swita mieli
> racje, kiedy mówili, ze mieso jest rzadko jadane w regionie
> Sródziemnomorskim. Czytajmy dalej. "Mieszkancy Sardynii sa milosnikami
> miesa, lecz ich sposoby gotowania róznego rodzaju mies sa w istocie proste -
> prawie prymitywne." Jak wiekszosc Wlochów, mieszkancy Sardynii preferuja
> mlode zwierzeta - jagnieta, prosiaki - zwykle pieczone na roznie. "Mieso
> jest w koncu zbrunatnione przez ciagle polewanie goracym tluszczem..."
> Prosiaki sa "tak kruche, ze mozna jesc wszystko, nawet skóre i uszy."
> A to link do stronki:
> http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddie
t_pol.html
Hmm.....jesli juz probujesz poprzec wypowiedzi Andy, to badz uprzejmy
nie sciemniac i przytoczyc dokladnie caly kontekst artykulu na jaki sie
powolujesz...... bowiem w tej chwili wyglada tak, ze dieta srodziemnomorska
jest wyjatkowo tlusta i zawiera do 70 %tluszczy (tez chyba w/g ciebie
zwierzecych i nasyconych, bo tego nie precyzujesz).
A w artykule na ktory sie powolujesz, autor pisze tak, na temat zawartosci
tluszczy w diecie srodziemnomorskiej(cytuje):
----------------------------------------------------
------------------------
"Dieta Sródziemnomorska
Sally Fallon i dr med. Mary G. Enig
Polish Translation by Tomasz Dudarski
Dieta Sródziemnomorska "charakteryzuje sie obfitoscia potraw roslinnych
(owoce, warzywa, pieczywo, inne postacie przetworów zbozowych, ziarna, orzechy
i nasiona), swieze owoce jako typowy codzienny deser, oliwa z oliwek jako
glówne zródlo tluszczu, produkty mleczne (glównie ser i jogurt) i ryby oraz
drób spozywane w niewielkich lub umiarkowanych ilosciach, zero do czterech jaj
na tydzien, czerwone mieso spozywane w malych ilosciach i wino spozywane w
umiarkowanych ilosciach, glównie do posilków.
Ta dieta jest UBOGA w nasycone tluszcze (mniej niz 7-8% energii) (SIC !!!)
z CALKOWITA iloscia tluszczu wahajaca sie w granicy od 25% do 35% (SIC !!!)
energii w zaleznosci od regionu."
----------------------------------------------------
-------------------------
PS. A tak na marginesie, masz geny sycyliczyka??
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|