Data: 2007-08-24 12:12:51
Temat: Re: Dla zwolenikow soków owocowych
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> napisał w wiadomości
>>> Przetworzona pszenica jest biała, gdy pójdziemy na pole to
>>> zabaczymy, ze pszenica jest brązowa ale po dotarciu do sklepu jest
>>> biała.
>>> Jak
>>> to się stało? Otóż błonnik został oddzielony i już go tam nie ma.
>>> Błonnik
>>> jest tą dobrą częścią, błonnik jest tym co powinniśmy jeść. "
>> Nie tylko z tego powodu. Mąkę wybiela się chemicznymi wybielaczami,
>> żeby miała ładniejszy wygląd.
> A potem niektóre chlebki farbuje się karmelem (tj. przypalonym cukrem),
> żeby wyglądał "zdrowiej"... ;)
> Krystyna
Żeby tylko to ...
Mąka - surowiec do wypieku jest mieszany z wieloma środkami chemicznymi,
tj. wybielaczem, przeciw-zbrylaczem, przeciw pleśniom, chyba przeciw wołkom
zbożowym, spulchniaczami i innymi substancjami "uszlachetniającymi". Gdzieś
miałem cały spis specyfików, które się do mąki dodaje, ale gdzieś mi
"wcięło".
Jeśli ktoś może podać, chętnie sobie przypomnę.
A jak cenną pozycją w menu człowieka jest pieczywo, można znaleźć tu:
http://www.aktywneodchudzanie.com.pl/index.php?id=26
2
Ach, ci amerykańscy naukowcy.
|