« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-30 11:27:31
Temat: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!Witam!
Zrobiłam gruszki w winie do słoików. Są bardzo smaczne, ale otworzyłam dzisiaj (ok.
dwóch tygodni po zrobieniu) i wyglądają okropnie! Smaczne są, z wierzchu tylko
trochę są ciemniejsze, ale po przekrojeniu są fioletowo-wiśniowe! Odechciewa się
jedzenia! Otworzyłam kolejny słoiczek i tak samo wyglądają! Co zrobić, bo kilka dni
temu zrobiłam kolejną partię i jeszcze wyglądają normalnie, ale pewnie będzie to
samo? Dlaczego tak się dzieje i czy coś można jeszcze zrobić? Oto przepis, wg
którego robiłam, może ktoś coś wymyśli?
2 kg dojrzałych gruszek
500 ml białego wina (ja dałam półsłodki Tokaj, może tu jest błąd?)
40 dkg cukru
4-5 zwitków cynamonu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka goździków
2-3 łyżki soku z cytryny do wody
Gruszki umyć, cienko obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Przygotowane ćwiartki owoców wrzucać do zimnej wody zaprawionej sokiem z cytryny,
żeby nie ciemniały. Białe wino wymieszać z 1 litrem wody. Dodać cukier, sok z 1
cytryny i przyprawy. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać powoli. Gdy płyn
zacznie wrzeć włożyć osączone gruszki i ponownie zagotować. Owoce wyjmować łyżką
cedzakową i przekładać do wyparzonych słoików. Marynatę ponownie zagotować i zalać
gruszki. Pozakręcać szczelnie słoiczki, ustawić do góry dnem i zostawić na 15 minut.
Naprawdę wyszły świetne w smaku!
Dziękuję i pozdrawiam!
Agnieszka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-30 11:38:22
Temat: Re: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!
Użytkownik "Agusia D." <N...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dhj7eq$pmo$1@news.lublin.pl...
Witam!
Zrobiłam gruszki w winie do słoików. Są bardzo smaczne, ale otworzyłam
dzisiaj (ok. dwóch tygodni po zrobieniu) i wyglądają okropnie! Smaczne są, z
wierzchu tylko trochę są ciemniejsze, ale po przekrojeniu są
fioletowo-wiśniowe! Odechciewa się jedzenia! Otworzyłam kolejny słoiczek i
tak samo wyglądają! Co zrobić, bo kilka dni temu zrobiłam kolejną partię i
jeszcze wyglądają normalnie, ale pewnie będzie to samo? Dlaczego tak się
dzieje i czy coś można jeszcze zrobić? Oto przepis, wg którego robiłam, może
ktoś coś wymyśli?
a czy goździki i cynamon włożyłaś do słoików?
Ja robiłam marynowaną cukinię i do kilku słoików włożyłam goździki - te
słoiki są teraz paskudne, cukinie w kolorze szaroburym;-( W słoikach bez
goździków kolor cukinii jest bardzo ładny - słonecznie żółty.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-30 12:01:29
Temat: Re: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhj84h$s0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a czy goździki i cynamon włożyłaś do słoików?
Włożyłam :-(( I cynamon i goździki :-(( To chyba już się nic nie da zrobić. To dla
gości zrobię nastęne i wszystko odcedzę, zobaczymy co będzie.
Dziękuję za radę! :-)
Pozdrawiam!
Agnieszka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-15 16:09:49
Temat: Re: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!Agusia D. wrote:
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhj84h$s0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>a czy goździki i cynamon włożyłaś do słoików?
>
>
> Włożyłam :-(( I cynamon i goździki :-(( To chyba już się nic nie da zrobić.
Moglabys posiekac na drobno, wysmazyc troche, zmieszac pol na pol z
zurawinami, i podawac do miesa jako chutney.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-17 18:40:18
Temat: Re: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11l2aed9lo6p274@corp.supernews.com...
> Moglabys posiekac na drobno, wysmazyc troche, zmieszac pol na pol z
> zurawinami, i podawac do miesa jako chutney.
> MB
Witam!
Dziękuję za pomysł, ale nie wiem czy kupię jeszcze gdzieś żurawiny. :-( Z czym
jeszcze taki chutney można zrobić? I czy trzeba go pasteryzować?
Pozdrawiam!
Agnieszka i dwa kanarki :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-17 20:15:27
Temat: Re: Dlaczego gruszki w winie ciemnieją? Pomocy!Agusia D. wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11l2aed9lo6p274@corp.supernews.com...
>
>>Moglabys posiekac na drobno, wysmazyc troche, zmieszac pol na pol z
>>zurawinami, i podawac do miesa jako chutney.
>>MB
>
>
> Witam!
> Dziękuję za pomysł, ale nie wiem czy kupię jeszcze gdzieś żurawiny. :-( Z czym
jeszcze taki chutney można zrobić? I czy trzeba go pasteryzować?
> Pozdrawiam!
> Agnieszka i dwa kanarki :-)
>
Zurawiny moga byc z puszki. Jesli wlozysz gorace do sloikow, to powinny
sie odpowiednio zamknac.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |