Data: 2013-01-06 15:40:44
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 04 Jan 2013 16:38:07 +0100, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać
>>> nazwy "feta" .
>>
>> Ale jednak piszą "typu feta".
>
> Typu feta, typu tiramisu, typu szynka parmeńska. I wyrób czekoladopodobny.
> To jednak nie feta, nie tiramisu i nie szynka parmeńska, i nie czekolada.
Co Ty nie powiesz, nie wpadłabym na to.
A jednak PISZĄ - powtarzam z naciskiem wyraźniejszym.
>>
>>> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>>
>> Typu_feta.
>
> W pierwotnym poście była feta.
"Feta" w polskich realiach jest "typu-fetą". Ponieważ nie mamy tylu owiec,
aby feta była fetą.
>
>> A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w
>> którym owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z
>> krowim - bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
>
> Dla niektórych bez różnicy, c'nie?
A tego to JA nie wiem, nie kupuję zadnego, gdyż oscypek uznaję tylko w 100
procentach owczy, no a taki jadłam jakieś 30 lat temu ostatnio.
--
XL
|