« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-10-16 09:31:41
Temat: Re: Dobra wódkaUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:47147fd9$1@news.home.net.pl...
Stalker wrote:
(...)
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
Kołduny. Może one niezupełnie polskie, ale prawie i z zmrożona wódką
bardzo się zgadzają.
----------
Polskie, polskie. Z polskiej Litwy.
Do tego obowiązkowo masło, a potem mocny, tłusty rosół.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-16 09:35:46
Temat: Re: Dobra wódkaKrystyna Chiger pisze:
> Kołduny. Może one niezupełnie polskie, ale prawie i z zmrożona wódką
> bardzo się zgadzają.
Kołduny z wódką? Hmmm....
Jakoś tak jakbym wódkę ruskimi zagryzał ;-)
A nadzienie jakie?
Stalker
--
Hania 2004-03-08, Antek 2006-07-07
http://picasaweb.google.pl/TomaszLaczkowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-16 10:08:25
Temat: Re: Dobra wódka"Stalker" wrote in message news:ff20vq$m7v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kołduny z wódką? Hmmm....
> Jakoś tak jakbym wódkę ruskimi zagryzał ;-)
> A nadzienie jakie?
Surowa siekana (przepisowo lub nieprzepisowo mielona) wołowina z łojem :)
Świetnie pasują do wódki! Z masłem... mrrr...
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-16 10:34:52
Temat: Re: Dobra wódkaStalker wrote:
> Kołduny z wódką? Hmmm....
> Jakoś tak jakbym wódkę ruskimi zagryzał ;-)
Kołduny z ruskimi tylko ciasto maja wspólne :)
Nawet do pierogów z miesem podobne nie są.
> A nadzienie jakie?
Do kołdunów jest tylko jedno nadzienie - surowe mieso mielone,
pomieszane wołowo-wieprzowo-baranie. I trochę łoju na dodatek.
Gotuje się je w rosole, przy nadgryzaniu trzeba uważać, bo gorące
nadzienie może w oczy prysnąć. Danie jest ciężkostrawne, bez
wódki raczej się nie obejdzie :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-10-16 10:50:11
Temat: Re: Dobra wódka
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:47147fd9$1@news.home.net.pl...
Stalker wrote:
(...)
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
Kołduny. Może one niezupełnie polskie, ale prawie i z zmrożona wódką
bardzo się zgadzają.
Albo rosyjskie pelmieni...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-10-16 11:28:11
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>
> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> długo robić :-( ) i ...
>
> może coś jeszcze doradzicie?
>
> Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot wsio.
> Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na koniec
> topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić starte
> jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
>
1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
2. pieczony boczek rolowany (tak na cieplo jak i na zimno)
3. zawijasy z karczku (tak na cieplo jak i na zimno) - po prostu rolada z
karczku a w srodku sloninka, cebulka, pieczarka, wczesniej mieso posmarowane
musztarda od strony nadzienia i obficie natarte czosnkiem z obu stron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-10-16 11:33:18
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
wiadomości news:ff20cg$fva$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Stalker pisze:
>>> Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
>>> i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
>>> Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>>>
>>> Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
>>> bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
>>> długo robić :-( ) i ...
>>>
>>> może coś jeszcze doradzicie?
>>
>> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
>
> Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?
>
> I takie małe... w jakiej temp. się to piecze, aby było najlepsze? Ciągle
> mam wątpliwości przy samodzielnej produkcji mięsiwa.
>
ja nacieram boczek kurkuma (niektorzy wola curry, sa i tacy co nacieraja
chili lub ostra papryka), wczesniej oczywiscie potluc (jak schabowe, zeby
uzyskac plat miesa do zwiniecia), natrzec czosnkiem, sola, odrobina pieprzu,
nastep[nie zwinac "w rolade", zwiazac sznurkiem, piec w temperaturze ~180
stopni okolo 1,5-2 godzin zaleznie od checi otrzymania chrupkosci. Wierzch
mozna posmarowac ... miodem tak na pol godziny przed koncem pieczenia -
dzieki temu uzyskamy smakoita chrupiaca skorke, ale nie wszystkim odpowiada
slodki posmak wtedy
Smacznego zycze
p.s. uzyskanego podczas pieczenia wytopionego tluszczu bron boze nie
wyrzucac !!!
Pycha !!! zlac do sloika, wstawic do lodowki, uzywac zamiast smarowidla do
chleba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-10-16 11:33:35
Temat: Re: Dobra wódka
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:ff27a0$9vs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
> > i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
> > Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
> >
> > Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
> > bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
> > długo robić :-( ) i ...
> >
> > może coś jeszcze doradzicie?
> >
> > Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
> >
> > P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> > (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
> >
> > *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
wsio.
> > Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
koniec
> > topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić starte
> > jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
> >
>
> 1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
> zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
> takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
> 2. pieczony boczek rolowany (tak na cieplo jak i na zimno)
> 3. zawijasy z karczku (tak na cieplo jak i na zimno) - po prostu rolada z
> karczku a w srodku sloninka, cebulka, pieczarka, wczesniej mieso
posmarowane
> musztarda od strony nadzienia i obficie natarte czosnkiem z obu stron
>
Smażone ostroboki do piwa i wódki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-10-16 11:35:51
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
news:ff22oh$njc$1@news.onet.pl...
> "Stalker" wrote in message news:ff20vq$m7v$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Kołduny z wódką? Hmmm....
>> Jakoś tak jakbym wódkę ruskimi zagryzał ;-)
>> A nadzienie jakie?
>
> Surowa siekana (przepisowo lub nieprzepisowo mielona) wołowina z łojem :)
> Świetnie pasują do wódki! Z masłem... mrrr...
>
czyli inaczej mowiac tatar :-) poledwica wolowa siekana z dodatkami (kto co
lubi- ja daje cebule, marynowane grzybki, ogorek kiszony, zoltko jajka,
oliwa, magi, czosnek, sol, pieprz, ostra papryka)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-10-16 11:37:28
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ff27sj$bp4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:ff27a0$9vs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> > Tak mnie to sało i bigos pare postów wyżej natchnęło
>> > i ochota straszna mi przyszła na taką dobrą jesienną wódkową imprezę.
>> > Taką z bardzo zimną wódką i z bardzo ciepłym i tłustym jedzonkiem :-)
>> >
>> > Na stole klika rodzajów chleba, domowy smalec*, ogórki kiszone,
>> > bigos, dobra wędlina, może golonka z chrzanem (chociaż dobrą to trzeba
>> > długo robić :-( ) i ...
>> >
>> > może coś jeszcze doradzicie?
>> >
>> > Tak tłusto, ciepło i dobrze po polsku :-)
>> >
>> > P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
>> > (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>> >
>> > *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot
> wsio.
>> > Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na
> koniec
>> > topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić starte
>> > jabłko. Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
>> >
>>
>> 1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
>> zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
>> takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
>> 2. pieczony boczek rolowany (tak na cieplo jak i na zimno)
>> 3. zawijasy z karczku (tak na cieplo jak i na zimno) - po prostu rolada z
>> karczku a w srodku sloninka, cebulka, pieczarka, wczesniej mieso
> posmarowane
>> musztarda od strony nadzienia i obficie natarte czosnkiem z obu stron
>>
>
> Smażone ostroboki do piwa i wódki...
>
>
Wedzony halibut (tez najlepiej swiezo wedzony)
Brzuszki z lososia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |