« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2007-10-16 11:38:19
Temat: Re: Dobra wódka
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:ff280o$c4i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
> news:ff22oh$njc$1@news.onet.pl...
> > "Stalker" wrote in message news:ff20vq$m7v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> Kołduny z wódką? Hmmm....
> >> Jakoś tak jakbym wódkę ruskimi zagryzał ;-)
> >> A nadzienie jakie?
> >
> > Surowa siekana (przepisowo lub nieprzepisowo mielona) wołowina z łojem
:)
> > Świetnie pasują do wódki! Z masłem... mrrr...
> >
>
> czyli inaczej mowiac tatar
To pierogi pływające w stopionym masełku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2007-10-16 11:40:04
Temat: Re: Dobra wódkaMisiek pisze:
> 1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
> zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
> takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
Cholera jasna, po co ja ten wątek zaczynałem? :-)
Język mam na brodzie, a ślinka to mi teraz tak cieknie....
Stalker
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2007-10-16 11:50:03
Temat: Re: Dobra wódkaDominik Jan Domin pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
>
> Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?
1,5 kg boczku nietłustego.
Półtorej główki czosnku (spore główki).
Sól - 1 łyżka, pieprz grubo zmielony - 1 łyżeczka z małym czubkiem,
papryka ostra lub chilli - 1 łyżeczka, olej lub oliwa - 2 łyżki.
Boczek naszpikować gęsto! (czyli siatka nakłuć m.w. co 3 cm) czosnkiem -
ja tnę ząbki wzdłuż na wąskie części, aby kawałki były spiczaste, wtykam
te kawałki w dziurki powstałe przez nakłuwanie bardzo spiczastym wąskim
nożem, tak aby całe się schowały.
Natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, papryką ostrą zmieszaną z
olejem lub oliwą (czasem nawet używam chilli).
Jeśli kawałek jest duży i płaski - można zrolować i związać szpagatem.
Włożyć do worka foliowego, wydusić powietrze, zamknąć worek szczelnie,
schować boczek do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie upiec w rękawie lub w przykrytym(!) naczyniu do
miękkości, w temp. ok. 170 st.C - na oko, bo ja piekę w warunkach
przedpotopowych, na orientację :-) Jeśli piecze sie w naczyniu, należy
skropić boczek wodą ze 2 razy podczas pieczenia i szybko przykryć.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2007-10-16 12:30:49
Temat: Re: Dobra wódka"Misiek" wrote in message news:ff280o$c4i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
>> Surowa siekana (przepisowo lub nieprzepisowo mielona) wołowina z łojem :)
>> Świetnie pasują do wódki! Z masłem... mrrr...
>
> czyli inaczej mowiac tatar :-) poledwica wolowa siekana z dodatkami (kto
> co lubi- ja daje cebule, marynowane grzybki, ogorek kiszony, zoltko jajka,
> oliwa, magi, czosnek, sol, pieprz, ostra papryka)
Nie. Tatar to tatar, a farsz do kołdunów to farsz do kołdunów. Wspólne mają
tylko siekanie, sól oraz pieprz.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2007-10-16 12:34:06
Temat: Re: Dobra wódka
"Stalker" <t...@i...pl> wrote in message
news:ff288s$ca4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Misiek pisze:
>
> > 1. wedzony wegorz (trudno o swiezego, ale pamietam nad morzem jak sie
> > zazeralismy wedzonym wegorzem prosto z wedzarni ... i wedzone sledzie -
> > takie jeszcze cieple, ociekajace tluszczem... pycha)
>
> Cholera jasna, po co ja ten wątek zaczynałem? :-)
> Język mam na brodzie, a ślinka to mi teraz tak cieknie....
>
> Stalker
Procenty suszą!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2007-10-16 12:39:32
Temat: Re: Dobra wódka
"Bożena" <n...@g...com> wrote in message
news:ff2aug$hqe$1@news.onet.pl...
> "Misiek" wrote in message news:ff280o$c4i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Użytkownik "Bożena" <n...@g...com> napisał w wiadomości
> >> Surowa siekana (przepisowo lub nieprzepisowo mielona) wołowina z łojem
:)
> >> Świetnie pasują do wódki! Z masłem... mrrr...
> >
> > czyli inaczej mowiac tatar :-) poledwica wolowa siekana z dodatkami
(kto
> > co lubi- ja daje cebule, marynowane grzybki, ogorek kiszony, zoltko
jajka,
> > oliwa, magi, czosnek, sol, pieprz, ostra papryka)
>
> Nie. Tatar to tatar, a farsz do kołdunów to farsz do kołdunów. Wspólne
mają
> tylko siekanie, sól oraz pieprz.
>
> Bożenka z Wilna :)
> słoneczna miodzio dziewczyna
> Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
Podobasz mi się, Boja!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2007-10-16 22:52:41
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał
> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
wystarczy na stół wyciągać połlitrowki, nie zdążą sie zagrzać.
Protz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2007-10-17 07:00:30
Temat: Re: Dobra wódkaProtz pisze:
>
> Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał
>
>> P.S. No i musowo wódeczka trzymana przez całą imprezę w lodzie
>> (bo nie lubię jak się po pewnym czasie ciepła robi)
>
> wystarczy na stół wyciągać połlitrowki, nie zdążą sie zagrzać.
>
> Protz
>
>
Nie wszystkim się pali do wódy. Są ludzie, dla których wódka sama w
sobie nie jest treścią... posiłku.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2007-10-17 08:30:53
Temat: Re: Dobra wódka
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał
> Nie wszystkim się pali do wódy. Są ludzie, dla których wódka sama w sobie
> nie jest treścią... posiłku.
Ok, rozumiem, choc nie znam. ;)
Protz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2007-10-17 16:32:45
Temat: Re: Dobra wódkaUżytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl...
> *smalec - Domowy, mojej żony: słonina, podgardle, cebula, jabłko ot wsio.
> Słoninę i podgardlę (proporcje wg uznania) zmielić i przetopić, na koniec
> topienia dodać cebulkę w kostkę, jak się zeszkli to dorzucić starte jabłko.
> Podobnież pasuje też garść słonecznika, ale nie próbowalismy
Plus czosnek, a zamiast jabłka suszona śliwka.
Qra, mniam mniam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |