Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dobra wódka
Date: Tue, 16 Oct 2007 13:50:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <ff28v1$ei2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ff1qrk$oie$1@atlantis.news.tpi.pl> <ff1t5j$3jv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ff20cg$fva$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: acdw237.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1192535842 14914 83.9.172.237 (16 Oct 2007 11:57:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Oct 2007 11:57:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <ff20cg$fva$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:304008
Ukryj nagłówki
Dominik Jan Domin pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> Pieczony boczek - z dużą ilością czosnku;
>
> Co dodajesz poza boczkiem i czosnkiem?
1,5 kg boczku nietłustego.
Półtorej główki czosnku (spore główki).
Sól - 1 łyżka, pieprz grubo zmielony - 1 łyżeczka z małym czubkiem,
papryka ostra lub chilli - 1 łyżeczka, olej lub oliwa - 2 łyżki.
Boczek naszpikować gęsto! (czyli siatka nakłuć m.w. co 3 cm) czosnkiem -
ja tnę ząbki wzdłuż na wąskie części, aby kawałki były spiczaste, wtykam
te kawałki w dziurki powstałe przez nakłuwanie bardzo spiczastym wąskim
nożem, tak aby całe się schowały.
Natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem, papryką ostrą zmieszaną z
olejem lub oliwą (czasem nawet używam chilli).
Jeśli kawałek jest duży i płaski - można zrolować i związać szpagatem.
Włożyć do worka foliowego, wydusić powietrze, zamknąć worek szczelnie,
schować boczek do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie upiec w rękawie lub w przykrytym(!) naczyniu do
miękkości, w temp. ok. 170 st.C - na oko, bo ja piekę w warunkach
przedpotopowych, na orientację :-) Jeśli piecze sie w naczyniu, należy
skropić boczek wodą ze 2 razy podczas pieczenia i szybko przykryć.
--
XL wiosenna
|