Data: 2000-09-04 08:42:48
Temat: Re: Dynia
Od: Krystyna Chiger <k...@m...ci.uw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewka napisala:
> Wysiałam na wiosnę kilkanaście nasin dyni. Wzeszło jedno.
U mnie w tym roku wszystkie dyniowate wzeszly pozno i mniej
niz powinno - to chyba "zasluga" wiosennej suszy.
> Dynia pięknie
> kwitła, ale tylko jeden owoc się utrzymał - reszta gniła. No i mam pytania
> do osób z doświadczeniem:
> - dlaczego owoce gniły? za dużo deszczu w tym roku?
Nie wiem - nie mi nie zgniło, może coś je uszkodziło?
> - kiedy dynia jest dojrzała do zerwania? teraz jest wielkości bardzo dużego
> arbuza
Powinna miec pomarańczowy kolor - wielkości bywają różne.
> - czy to się je? czy tylko przetwory i jakie?
Dynia marynowana (tak jak gruszki), zupa z dyni, placki z dyni.
> Nie jest to chyba popularna roślina, bo nikt ze znajomych jej nie uprawia, a
> w czasopismach i na stronach www prawie nioc nie znalazłam.
Popularniejsze są inne dyniowate - kabaczki, cukinie, patisony.
Zapytaj na pl.rec.kuchnia, pewnie znajdą jeszcze wiele innych potraw :-)
Krycha
|