Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.task.gda
.pl!news.mm.pl!not-for-mail
From: "atman" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Dynia piżmowa II
Date: Mon, 17 May 2010 19:11:20 +0200
Organization: Multimedia Polska SA
Lines: 33
Message-ID: <hsrtfp$24ov$1@news.mm.pl>
References: <1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.net> <hsrqub$lq9$1@news.mm.pl>
<x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-89-230-208-238.lublin.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1274116409 70431 89.230.208.238 (17 May 2010 17:13:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 May 2010 17:13:29 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8089.726
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8089.726
X-Antivirus: avast! (VPS 100517-0, 2010-05-17), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:229163
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.
net...
> Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
net...
>>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
>>
>> Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?
>
>
> Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest
> dojrzała.
> latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
> jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.
>
>> I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?
>
> Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
> posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
> smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
> środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.
>
> Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
> cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
> tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
> przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
> patelnię.
Skopiowałem, dziękuję ;)
|