| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2003-09-20 14:44:42
Temat: Re: Dżem (MM)czy to znaczy, ze bedac na MM nie mozna w I fazie wogole jesc winogron?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2003-09-30 13:15:11
Temat: Re: Dżem (MM)
Użytkownik "Neczka" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bke7e4$bl6$1@news2.ipartners.pl...
> : sok z winogron !!!! to on powoduje wyrzuty insuliny przez
> trzustkę.sportowcy
> : używają soku z winogron do zwiększonego wydzielania insuliny ;która jest
> : potrzebna do transportu kreatyny.nie tylko cukier rozregulowuje prace
> : trzustki
>
> To jest dla mnie ciekawe... Bo w ksiazce 'Jesc aby schudnac' winogrona
> (owoce) sa polecane jako czesc posilku weglowodanowego.
> Czy w takim razie sok z winogron nalezy traktowac oddzielnie - jako cos
> niedopuszczalne na MM?
> Albo moze z tego wynika ze jednak winogron (owocow) nalezy unikac?
>
> A co do dzemu - ja tez go jadam, ale rzadko ba faktycznie jest strasznie
> slodki, i zawsze z duza iloscia sera bialego (0% oczywiscie) :-).
>
> Chudne, co prawda w roznym tempie i zdecydowanie nie 2kg na tydzien ;-),
ale
> dla mnie jest to OK. Poza tym nie o kilogramy chodzi - mnie najbardziej
> cieszy zmiana wygladu samej sylwetki, a w sumie zrzucilam tylko pare kilo,
a
> "wizualnie" ubylo znacznie wiecej.
>
> Pozdrawiam,
> Neczka, 3 m-c na MM
>
>
> tak!! ja tez tak mysle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2003-09-30 13:54:13
Temat: Re: Dżem (MM)Użytkownik Anetka napisał:
>>To jest dla mnie ciekawe... Bo w ksiazce 'Jesc aby schudnac' winogrona
>>(owoce) sa polecane jako czesc posilku weglowodanowego.
>>Czy w takim razie sok z winogron nalezy traktowac oddzielnie - jako cos
>>niedopuszczalne na MM?
Sok nie tylko z winogron, zamwiera znacznie wiecej cukru niz cale owoce(
bo w owocu jest skorka, miazsz itd) IG soku jest wyzszy niz owocow,
dlatego soku unikamy.
Same zas winogrona tez nie naleza do owocow o niskim IG ( o ile pamietam
ok60), wiec i tych nie naduzywaj.
Reszty twojego postu nie zrozumialam- zlalo sie twoje pisanie z
cytowanym postem, jesli bys oczywiscie mogla robic wieksze
odstepy-byloby ok.Pozdrawiam Hafsa
--
mój adres:
h...@p...onet.pl
strona domowa:
www.hafsa.republika.pl
"Ludzie zbyt łatwo wygrywają bitwę o utratę zbędnych kilogramów,
tylko po to, żeby potem przegrać wojnę o utrzymanie wagi." Robert Atkins
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2003-09-30 15:29:53
Temat: Re: Dżem (MM)> czy to znaczy, ze bedac na MM nie mozna w I fazie wogole jesc winogron?
Ja nie jem i jeść nie mam zamiaru. A już soku na pewno nie. Chociaż taki
przefermentowany, czerwony wytrawny dobrej jakości - to chyba dam się skusić. ;-
)))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2003-09-30 16:37:22
Temat: Re: Dżem (MM)
Użytkownik "Hafsa" <h...@a...w.sygnaturce> napisał w wiadomości
news:blc1ss$3v1$2@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Anetka napisał:
>
> >>To jest dla mnie ciekawe... Bo w ksiazce 'Jesc aby schudnac' winogrona
> >>(owoce) sa polecane jako czesc posilku weglowodanowego.
> >>Czy w takim razie sok z winogron nalezy traktowac oddzielnie - jako cos
> >>niedopuszczalne na MM?
>
> Sok nie tylko z winogron, zamwiera znacznie wiecej cukru niz cale owoce(
> bo w owocu jest skorka, miazsz itd) IG soku jest wyzszy niz owocow,
> dlatego soku unikamy.
to nie chodzi o zawartośc cukru bo ta jest taka sama tylko o skórke w
której jest błonnik który utrudnia/spowalnia wchłanianie cukru i
wydzielanie insuliny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2003-09-30 19:03:44
Temat: Re: Dżem (MM)Użytkownik czarnyjanek napisał:
>>Sok nie tylko z winogron, zamwiera znacznie wiecej cukru niz cale owoce(
>>bo w owocu jest skorka, miazsz itd) IG soku jest wyzszy niz owocow,
>>dlatego soku unikamy.
>
>
> to nie chodzi o zawartośc cukru bo ta jest taka sama tylko o skórke w
> której jest błonnik który utrudnia/spowalnia wchłanianie cukru i
> wydzielanie insuliny
Widze czarnyjanku,ze za wszelka cene chcesz zaprzeczyc temu co ostatnio
pisze....a nie napisalam,ze o ta skorke wlasnie chodzi? i nie tylko o
skorke ale w ogole o sciane komorkowa( zawierajaca blonnik) a sciana
komorkowa to nie tylko skorka, ale kazda komorka roslinna.Sok wyciskany
z owocow owej sciany w wiekszosci nie zawiera.Gdybys uwaznie obejrzal
moja strone , przeczytalbys i cos o blonniku- swoja droga nigdzie nie
znalazlam informacji,ze blonnik spowalnia wchlanianie cukru- skad masz
takie wiadomosci, chetnie poszerze swoje horyzonty.
A IG sokow tak czy siak jest wyzszy.Dlaczego?Zapytaj tych, ktorzy to
badali.Hafsa
--
mój adres:
h...@p...onet.pl
strona domowa:
www.hafsa.republika.pl
"Ludzie zbyt łatwo wygrywają bitwę o utratę zbędnych kilogramów,
tylko po to, żeby potem przegrać wojnę o utrzymanie wagi." Robert Atkins
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2003-09-30 20:18:00
Temat: Re: Dżem (MM)Hafsa w wiadomości news:blck4m$b9f$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Gdybys uwaznie obejrzal moja strone , przeczytalbys i cos o
> blonniku- swoja droga nigdzie nie znalazlam informacji,ze blonnik
> spowalnia wchlanianie cukru- skad masz takie wiadomosci, chetnie
> poszerze swoje horyzonty.
http://tinylink.com/?DwstZ8cyXY
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2003-10-01 08:29:11
Temat: Re: Dżem (MM)
> Widze czarnyjanku,ze za wszelka cene chcesz zaprzeczyc temu co ostatnio
> pisze....
jakies kompleksy???
a nie napisalam,ze o ta skorke wlasnie chodzi? i nie tylko o
> skorke ale w ogole o sciane komorkowa( zawierajaca blonnik) a sciana
> komorkowa to nie tylko skorka, ale kazda komorka roslinna.Sok wyciskany
> z owocow owej sciany w wiekszosci nie zawiera.
a jak to sie ma do wiekszej zawartosci cukru?????czy jesli pozbawimy
weglowodany błonnika to wzrosnie ilosc cukru????
pomyśl !!!!
Gdybys uwaznie obejrzal
> moja strone , przeczytalbys i cos o blonniku- swoja droga nigdzie nie
> znalazlam informacji,ze blonnik spowalnia wchlanianie cukru- skad masz
> takie wiadomosci, chetnie poszerze swoje horyzonty.
skoro chcesz udzielać rad na temat MM powinnaś zaznajomić się chociaż z
podstawami i przyswoić sobie minimum wiedzy.
a teraz cytaty :)
"niektóre włókna pokarmowe,spożywane w stanie surowym,tworzą gęsty
hydrofilowy żel osadzający się na ściankach przewodu pokarmowego.Opóźnia on
opróżnianie jelit,tworząc rodzaj filtra ograniczającego wchłanianie
glukozy.W rezultacie organizm otrzymuje mniej energii,unikając jednocześnie
gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi,jaki ma miejsce po posiłku.to
zjawisko dotyczy przede wszystkim pektyn i gum."
które jak pewnie wiesz sa błonnikiem
a teraz drugi cytat :)
"Badania Monniera także wykazały,że dodatek włókien pokarmowy chobniza
wysokość szczytu glikemicznego pojawiającego się po spożyciu posiłku.
Wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system
hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP) i enteroglukagon.Wzrost spożycia
błonnika prowadzi do obniżenia odpowiedzi GIP i enteroglukagonu.Co więcej
,włókna pokarmowe są odpowiedzialne za likwidowanie reaktywnej
hopoglikemii,ze względu na obniżenie poziomu wydzielania insuliny,bądź na
skutek pobudzaniawydzielania glukagonu z trzustki w trzy godziny po
pobraniu pokarmu"
MM powołuje się na badania Monniera,Holta i Tagliafero jeśli chodzi o
wpływ błonnika na poziom cukru we krwi i co za tym idzie wydzielanie
insuliny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2003-10-01 14:05:36
Temat: Re: Dżem (MM)Użytkownik czarnyjanek napisał:
>
> jakies kompleksy???
>
Ja kompleksow nie mam, za to ty wyjatkowa zdolnosc do wysmiewania sie ze
wszystkiego, o czym sie tu pisze,napisz czasem sam cos madrego, lub po
prostu zaloz wlasna grupe na ktorje bedziesz pisal swe madrosci, ktorych
ci nie brak.
> a jak to sie ma do wiekszej zawartosci cukru?????czy jesli pozbawimy
> weglowodany błonnika to wzrosnie ilosc cukru????
> pomyśl !!!!
Wlasnie mysle-wez kilo winogron i kilo soku z nich.Gdzie bedzie wiecej
cukru?????
>
> skoro chcesz udzielać rad na temat MM powinnaś zaznajomić się chociaż z
> podstawami i przyswoić sobie minimum wiedzy.
>
> a teraz cytaty :)
> "niektóre włókna pokarmowe,
zawarte w pestkach czy skorce???
spożywane w stanie surowym,tworzą gęsty
> hydrofilowy żel osadzający się na ściankach przewodu pokarmowego.Opóźnia on
> opróżnianie jelit,tworząc rodzaj filtra ograniczającego wchłanianie
> glukozy.W rezultacie organizm otrzymuje mniej energii,unikając jednocześnie
> gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi,jaki ma miejsce po posiłku.to
> zjawisko dotyczy przede wszystkim pektyn i gum."
A jak to sie ma do fruktozy zawartej w owocach ?????
Pozostalosc ciach- w koncu napisales cos logicznego-az oczom nie wierze.
I nie powoluj sie laskawie na takie sformulowania typu-szlaki ci sie
przebudowaly itd.Jesli masz cos do powiedzenia to mow, a nie kpij.I
zadna buzka tu nie pomoze.
Hafsa, ktorej blonnik wybitnie szkodzi
--
mój adres:
h...@p...onet.pl
strona domowa:
www.hafsa.republika.pl
"Ludzie zbyt łatwo wygrywają bitwę o utratę zbędnych kilogramów,
tylko po to, żeby potem przegrać wojnę o utrzymanie wagi." Robert Atkins
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2003-10-06 07:36:40
Temat: Re: Dżem (MM)
> Ja kompleksow nie mam, za to ty wyjatkowa zdolnosc do wysmiewania sie ze
> wszystkiego, o czym sie tu pisze,napisz czasem sam cos madrego, lub po
> prostu zaloz wlasna grupe na ktorje bedziesz pisal swe madrosci, ktorych
> ci nie brak.
dziękuje za rade widze,ze wraz z tłuszczem wydaje cie sie ze pozjadałas
wszystkie rozumy
>
> > a jak to sie ma do wiekszej zawartosci cukru?????czy jesli pozbawimy
> > weglowodany błonnika to wzrosnie ilosc cukru????
> > pomyśl !!!!
>
>
> Wlasnie mysle-wez kilo winogron i kilo soku z nich.Gdzie bedzie wiecej
> cukru?????
masz bardzo dziwny tok myslenia .wez kilogram winogron i sprawdz ilosc cukru
,a nastepnie odejmij od tego kilograma winogron błonnik i sprawdz czy ilosc
cukru sie zwiekszyła.
jesli uwazasz nadal ,ze sie zwiekszyla to pewnie jestes inteligentna inaczej
tzn. kojarzysz optymanie
>
> A jak to sie ma do fruktozy zawartej w owocach ?????
błonnik opóznia wchlanianie kazdego cukru
> Hafsa, ktorej blonnik wybitnie szkodzi
czarnyjanek,który ma wyraznie krótsza lewą noge
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |