Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Re: Dzień dobry

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Dzień dobry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 68


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2003-11-14 23:20:04

Temat: Odp: Dzień dobry
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marta Góra <m...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp2pi9$90p$...@k...task.gda.pl...
>
> Użytkownik "T.W." <t...@w...pl>
> napisał w wiadomości
> news:bp2gcg$sia$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Podaj ten przepis:-)
> Podobno tak robiła babcia Darka, ale nikt w rodzinie go
> dokładnie nie pamięta:-(

Przepis na konfiturę jest taki:

"Wziąść różę tak zwana cukrową, gdyż inny gatunek niezdatny jest na
konfiturę, oberwać listki, powycinac z nich żółte żyłki, przesiać przez sito
żeby pyłek przeleciał i pokrajać w podłużne paski. Tak przyrządzoną gotować
w wodzie dopóki nie zmięknie mniej więcej 15 minut. Następnie odlać wodę,
sklarować i na tym sklarowanym odwarze zrobić syrop, biorąc na 1 funt róży 3
funty cukru. Syrop nie może być za gęsty, gdyż róża długo się smaży. Wrzucić
w syrop obgotowaną różę i dodać małą łyżeczkę tak zwanej soli kwaśnej,
kupionej w aptece. Gdyby po kilku minutach smażona róża nie nabrała różowego
koloru, dodać jeszcze pół łyżeczki owej kwaśnej soli. Po półgodzinnym
smażeniu, gdy syrop zgęstnieje a róża będzie miała piękny przezroczysty
kolor, zdjąć z ognia i po przestudzeniu układać w słoiki."

Pozdrawiam :-)))))
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2003-11-15 15:01:20

Temat: Odp: Dzień dobry
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marta Góra <m...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp5ho9$at0$...@k...task.gda.pl...
> Cudownie:-)
> Uwielbiam przepisy w stylu : wziąć ćwierć wołu, kopę jaj...
> I tydzień urlopu:-)
> No i ciekawi mnie co to jest ta kwaśna sól???

No właśnie....?????? :-))))
Jednak bez kwaśnej soli nie ma porządnej konfitury z róży, a taką robiłem
używając... kwasnej soli (co prawda nie kupowanej w aptece).
Pozdrawiam :-)
Janusz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2003-11-15 15:46:10

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Marta Góra" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał
w wiadomości news:bp3o1t$qcv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>

> Przepis na konfiturę jest taki:
>
> "Wziąść różę tak zwana cukrową, gdyż inny gatunek
niezdatny jest na
> konfiturę, oberwać listki, powycinac z nich żółte żyłki,
przesiać przez sito
> żeby pyłek przeleciał i pokrajać w podłużne paski. Tak
przyrządzoną gotować
> w wodzie dopóki nie zmięknie mniej więcej 15 minut.
Następnie odlać wodę,
> sklarować i na tym sklarowanym odwarze zrobić syrop,
biorąc na 1 funt róży 3
> funty cukru. Syrop nie może być za gęsty, gdyż róża długo
się smaży. Wrzucić
> w syrop obgotowaną różę i dodać małą łyżeczkę tak zwanej
soli kwaśnej,
> kupionej w aptece. Gdyby po kilku minutach smażona róża
nie nabrała różowego
> koloru, dodać jeszcze pół łyżeczki owej kwaśnej soli. Po
półgodzinnym
> smażeniu, gdy syrop zgęstnieje a róża będzie miała piękny
przezroczysty
> kolor, zdjąć z ognia i po przestudzeniu układać w słoiki."
>

Cudownie:-)
Uwielbiam przepisy w stylu : wziąć ćwierć wołu, kopę jaj...
I tydzień urlopu:-)
No i ciekawi mnie co to jest ta kwaśna sól???

:-)))
Ale w tym wypadku chodziło o konfiturę ucieraną z cukrem na
surowo:-)

Pozdrawiam
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2003-11-15 15:57:28

Temat: Odp: Dzień dobry
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marta Góra <m...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp5klg$sc2$...@k...task.gda.pl...
>
> W takim razie zapytam inaczej, gdzie kupowałę kwaśną sól???

No jak to? Nie wiesz gdzie kupuje się kwasek cytrynowy????
Fajna nazwa na kwasek, prawda?
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2003-11-15 15:59:02

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ale w tym wypadku chodziło o konfiturę ucieraną z cukrem na
> surowo:-)
>
> Pozdrawiam
> Marta

Tadziowi podałem taki przepis
wczoraj. Konfiturka wychodzi
pyszna.
Wiem, wiem, nie ma tam określonych
dawek ile czego. Nic wszak nie stoi
na przeszkodzie, by poeksperymentować:-)

Pozdrawia boletus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2003-11-15 16:35:07

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Marta Góra" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "boletus" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp5ih1$gth$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ale w tym wypadku chodziło o konfiturę ucieraną z cukrem
na
> > surowo:-)
> >
> > Pozdrawiam
> > Marta
>
> Tadziowi podałem taki przepis
> wczoraj. Konfiturka wychodzi
> pyszna.
> Wiem, wiem, nie ma tam określonych
> dawek ile czego. Nic wszak nie stoi
> na przeszkodzie, by poeksperymentować:-)
>

Wiem, przeczytałam:-)
Ale podobno diabeł tkwi w szczegółach:-)

Pozdrawiam
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2003-11-15 16:35:56

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Marta Góra" <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@t...pl> napisał
w wiadomości news:bp5il5$hrv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Marta Góra <m...@m...pl> w
wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:bp5ho9$at0$...@k...task.gda.pl...
> > Cudownie:-)
> > Uwielbiam przepisy w stylu : wziąć ćwierć wołu, kopę
jaj...
> > I tydzień urlopu:-)
> > No i ciekawi mnie co to jest ta kwaśna sól???
>
> No właśnie....?????? :-))))
> Jednak bez kwaśnej soli nie ma porządnej konfitury z róży,
a taką robiłem
> używając... kwasnej soli (co prawda nie kupowanej w
aptece).

W takim razie zapytam inaczej, gdzie kupowałę kwaśną sól???

Pozdrawiam
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2003-11-15 18:27:39

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com> szukaj wiadomości tego autora

"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:bp2pi9$90p$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Po posadzeniu multiflory np przez tydzień wybierałam z rąk
> kolce, kaktusy przy niej to mały pryszcz:-)

Sprobuj dotknac opuncji :-)

Pozdrowienia,
Michal

--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2003-11-15 20:00:00

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Bpjea" <b...@...pl (usun 'x' - z powodu spamu)> szukaj wiadomości tego autora

Michal Misiurewicz napisał(a) w wiadomości: ...
>Sprobuj dotknac opuncji :-)

Szczegolnie jej owocow :)
Nastepnym razem wezme rekawiczki :)

Pozdrawiam,
Bpjea



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2003-11-15 20:17:07

Temat: Re: Dzień dobry
Od: "Bpjea" <b...@...pl (usun 'x' - z powodu spamu)> szukaj wiadomości tego autora

Marta Góra napisał(a) w wiadomości: ...
>No i ciekawi mnie co to jest ta kwa?na sól???

Jak sol, to nie kwasek cytrynowy.
Podobno jest to kwasny winian potasu.
Nic takiego do konfitury nie dodaje (zreszta nie robie jej wlasnorecznie) i
tez dobrze wychodzi (nawet bardzo dobrze :)
Platki ucierane z cukrem (proporcji nie podam, bo nie pamietam). Nie musi
wcale byc cukier puder. Trzeba jednak wtedy dluzej ucierac.
Nie jestem pewien, ale mozliwe, ze dodaje sie tez nieco soku z cytryny.
Nalezy oddzielic biala nasade platka (dla rozowych platkow stosowanej u mnie
odmiany (nazwy nie jestem pewien)).

Pozdrawiam,
Bpjea



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Dziękuję Wszystkim :)
mszyce?
Odp: do winoroślarzy
Re: Dziękuję Wszystkim :)
Poncirus ponownie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »