« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-13 06:35:08
Temat: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z wykorzystaniem
łososia :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-13 07:14:36
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
Użytkownik <k...@b...pl> napisał w wiadomości
news:3d09.00000d90.40a3171b@newsgate.onet.pl...
> jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z
wykorzystaniem
> łososia :)
jak z lososiem to chyba jednak miesny ten obiad...
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:23:31
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
> jak z lososiem to chyba jednak miesny ten obiad...
>
> Basia
W sumie tak tylko pisząc "niemięsny" chodziło mi o to żeby można było go zjeść
w piątek (względu religijne :))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:24:32
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?In <c7v78g$3al$1@nemesis.news.tpi.pl> Basia wrote:
>
> Użytkownik <k...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:3d09.00000d90.40a3171b@newsgate.onet.pl...
>> jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z
> wykorzystaniem
>> łososia :)
>
> jak z lososiem to chyba jednak miesny ten obiad...
W polskiej terminologii kulinarnej danie z ryby należy do bezmięsnych.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:38:05
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?> > jak z lososiem to chyba jednak miesny ten obiad...
>
> W polskiej terminologii kulinarnej danie z ryby należy do bezmięsnych.
>
moja babcia twierdzi ze kret nie ma kości... coz, widocznie to jej
terminologia;-)
Ryba to nie wieprzek ale i z sałata ma zdecydowanie mało wspólnego, dlatego
dla mnie to mięso.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:41:17
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
>
> W sumie tak tylko pisząc "niemięsny" chodziło mi o to żeby można było go
zjeść
> w piątek (względu religijne :))
losoś jest na tyle dobry, ze nie wymaga jakiejs skomplikowanej obrobki,
wystarczy suszony koperek (świezy pewnie tez, ale ja zawsze robilam z
suszonym), troche soku z cytryny i soli - tym wszystkim przyprawic rybe, na
patelni rozgrzac olej i usmazyc rybe. Pod koniec smazenia dodaje na patelnie
troszke masla.
Jako dodatek smazone pieczarki, salata, swieze pieczywo i lampka wina -
pelnia szczęscia;-)
pozdrawiam
Basia
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:45:04
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
> > jak z lososiem to chyba jednak miesny ten obiad...
>
> W polskiej terminologii kulinarnej danie z ryby należy do bezmięsnych.
>
w tej samej terminologii kiedys rowniez bobra uwazano za "niemiesnego" i w
czasie postow dosc ostro przetrzebiono...
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 07:52:54
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?Użytkownik k...@b...pl napisał:
> jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z wykorzystaniem
> łososia :)
>
ja często robię łososia w warzywach, pychotka:)))
smażę dwonka (posolone, popieprzone, obtoczone w mące),
na drugiej patelni smażę mieszankę warzyw chińskich
i jak mam mało czasu to dodaję fix do potraw chińskich
albo robię sosik sama...
u mnie najczęściej się to jada na zimno jak już wszystko "przejdzie"
ale na ciepło na obiadek też powinno być dobre,
smacznego
duśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 08:03:48
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
k...@b...pl wrote:
> jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z wykorzystaniem
> łososia :)
>
Ja lubie dzwonka lososia robione w pergaminie.
Dzwonka oczyscic, posolic, ew. popieprzyc lub potraktowac jeszcze innymi
przyprawami wedle upodobania.
Na rozlozony pergamin polozyc plasterek masla (ok. 3mm-5mm), na to
polozyc lososia, po czyum przykryc go nastepnym plasterkiem masla).
Calosc zawinac szczelnie w pergamin i polozyc na SUCHEJ najlepiej
teflonowej patelni. Smarzyc na srednio malym ogniu az bedzie dobre.
Podawac z cytrynka i najlepiej swierzym koperkiem (plus ryz, kartofelki,
co kto lubi).
Mozna rowniez probowac robic dzwonka tak samo jak sandacza po ogrzemu -
przepis podawalem kiedys. Calkiem niezle wychodzi tez w curry po tajsku
(pasta curry podsmarzona, rozrobiona mlekiem kokosowym, do tego liscie
cytrynowca i losos (w zasadzie sie go "gotuje" w tym curry z mlekiem
kokosowym).
Jak go usmarzysz po prostu na oleju, tez bedzie dobry, ale ja osobiscie
do lososia mocno odradzam stosowanie jakiejkolwiek panierki.
Smacznego,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-13 08:56:08
Temat: Re: Dzwonka łososia - co z nia dobrego zrobic?
k...@b...pl napisał(a) w wiadomości:
<3...@n...onet.pl>...
>jak w temacie, jakis przepisik na dobry obiadek (bez zmiesny) z
wykorzystaniem
>łososia :)
>
>--
>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Posolić, posypać koperkiem lub ziołami prowansalskimi (jak kto lubi),
kawałeczek masła na góre i do piekarnka (200 st, okolo 30 min). W trakcie
obrócić raz i znowu dołożyc masła. Pycha.
Pozdrawiam
Wojtek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |