Data: 2002-06-06 11:14:35
Temat: Re: FAQ pl.misc.dieta
Od: "Veno" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "l0c0" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:adj4t5$9dl$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam wszystkich. Cwicze na silowni i z tego powodu od jakiegos roku
> zaczalem interesowac sie zywieniem. Nie uwazam sie za eksperta, ale
> chyba moge wspomoc FAQ kilkoma informacjami:
>
> AD pkt. 4 i 8: mleko wymienione jest jako bardzo dobre zrodlo bialka i
> polecane przy odchudzaniu. Z pierwszym twierdzeniem nie sposob sie
> nie zgodzic, o drugim mozna juz dyskutowac - w 100 g mleka jest okolo
> 5g cukru mlecznego (laktozy), ktora jest cukrem prostym, a wiec czyms
> czego na diecie powinno sie unikac. [...ciach...]
Laktoza jest dwucukrem złożonym z dwóch cukrów prostych: glukozy i
galaktozy. Jeśli byłaby cukrem prostym to nie musiałaby być trawiona przez
organizm. Ale jednak musi zostać rozłożona do monosacharydów, co wielu
ludziom nie ułatwia życia, gdyż mają oni zbyt mało enzymu trawiącego latkozę
(bodajże laktazy), co może wywyływać bóle brzucha, wzdęcia, itp. Sam, pomimo
że nie mam nigdy problemów po mleku, to raz, gdy wypiłem 1 litr mleka w 45
minut miałem małe kłopoty z brzuchem.
> Czytalem tez opinie (nie wiem na ile sluszne - moze ktos by to
> skomentowal), iz proces tak znacznego odtluszczania mleka (do 0-0,5%)
> pozbawia je witamin.
Możliwe, gdyż takie witaminy jak A,D,E,K są rozpuszczalne tylko w
tłuszczach, więc jeśli usuniemy tłuszcz, to je również.
> To chyba tyle, mam nadzieje, ze uwagi przydadza sie odchudzajacym.
> Pozdrowienia
Pozdrawiam - Veno
|