Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-15 11:14:17

Temat: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: "Katrzyna Florek" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie, żeby
zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
jako składnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
posiadaniu "zwykłej" czerwonej fasolki. Chciałabym właśnie ją wykorzystać.
Może ktos zna prosty przepis z zastosowaniem takowej. Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam!

Kacha

Kasia Florek
m...@p...onet.ol




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-16 06:28:56

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Katrzyna Florek <m...@p...onet.pl> wrote:

> Ponieważ mój mąż jako "ostry" ch"opak lubi ostre rzeczy zażyczy" sobie, żeby
> zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
> jako sk"adnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
> posiadaniu "zwyk"ej" czerwonej fasolki.

To jeszcze lepiej, fasolka bedzie smaczniejsza. Niestety nie wiem, co
nazywasz "fasolka po meksykansku", wiec nie moge podac przepisu. W
kazdym razie zacznij od namoczenia fasoli.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-16 08:38:43

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Shaman <s...@p...onet.pl> wrote:

> > Ponieważ mój mąż jako "ostry" ch"opak lubi ostre rzeczy zażyczy" sobie,
> żeby
> > zrobić mu fasolkę po meksykańsku.
>
> a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
> pychotka

Chili con carne trudno nazwac "fasolka po meksykansku". Jest to, jak
sama nazwa wskazuje danie miesne, wprawdzie zwykle robione z dodatkiem
fasoli, niemnij pierwotnie bez niej, a sa podobno purysci, ktorzy nadal
uwazaja, ze prawdziwe chili con carne nie zawiera fasoli.

W kazdym razie, jezeli robimy chili con carne z suszona fasola, to
namoczona fasole dodajemy do miesa na poczatku duszenia. Jest to o
niebo lepsze, niz uzycie fasoli z puszki.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-16 08:46:14

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: "Shaman" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie,
żeby
> zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
> jako składnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
> posiadaniu "zwykłej" czerwonej fasolki. Chciałabym właśnie ją wykorzystać.
> Może ktos zna prosty przepis z zastosowaniem takowej. Będę bardzo
wdzięczna.
> Pozdrawiam!
>
> Kacha
>
> Kasia Florek
> m...@p...onet.ol
>

Chyba żaden problem - należy taką fasolkę wstawić na całą noc do wody -
niech się moczy - rano powinna się już nadawać do zastosowania :-))

a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
pychotka

Shaman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-16 14:13:32

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku -pomóżcie!
Od: "Shaman" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Chili con carne trudno nazwac "fasolka po meksykansku". Jest to, jak
> sama nazwa wskazuje danie miesne, wprawdzie zwykle robione z dodatkiem
> fasoli, niemnij pierwotnie bez niej, a sa podobno purysci, ktorzy nadal
> uwazaja, ze prawdziwe chili con carne nie zawiera fasoli.
>
> W kazdym razie, jezeli robimy chili con carne z suszona fasola, to
> namoczona fasole dodajemy do miesa na poczatku duszenia. Jest to o
> niebo lepsze, niz uzycie fasoli z puszki.
>
> Wladyslaw

zgadzam sie ze wszystkim co powiedziales :-) chodzilo mi chili con carne
przyrzadzane po wyczerpaniu zapasów miesa ;-))

Shaman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-16 15:35:09

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: Marzena <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Fasola po meksykansku

40 dag kolorowej fasoli
10 dag wedzonego boczku
1 papryka (15 dag)
2 cebule (20 dag)
4 zabki czosnku
2 pomidory (20 dag)
2 lyzki smalcu
1/2 lyeczki oregano
1 lisc laurowy, szczypta przyprawy chili, sol, pieprz
2 lyzki natli pietruszki

Cebule i czosnek obrac, oplukac i posiekac. Papryke (oczysczona) i
pomidory oplukac i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke.
Fasole oplukac (nie moczyc). Czosnek, fasole i 1 posiekana cebule
wrzucic do garnka , zalac woda i gotowac pod przykrycien 20 min. Dodac
smalec, sol i dalej gotowac (ok. 2 godz.), az fasola bedzie miekka.
Boczek usmazyc na patelni na rumiano i przelozyc na talerz. Na tluszczu
wytopionym z boczku usmazyc papryke i pozostala cebule, doprawic sola,
pieprzem, chilli, dodac lisc laurowy, oregano i natke pietruszki (1
lyzeczke natki zostawic do posypania), wymieszac i smazyc 2 min.
Nastepnie dodac pomidory i 2/3 fasoli, dusic dalsze 2 min. Pozostala
fasole rozetrzec, dodac do warzyw i dusic jeszcze 10 min. gotowa fasole
przelozyc do salaterki lub wazy, posypac boczkiem i natka.

Przepis (wielokrotnie wyprobowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.

Marzena



--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-17 14:18:18

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: "T.K." <t...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Shaman" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:8iclp3$jnd$1@news.onet.pl...
> > Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie,
> żeby
> > zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
[...]
>
> a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
> pychotka

Przepis (dumna nazwa, hehe) na "chili con carne" mozesz znalezc na
opakowaniu "Fix do miesa mielonego po meksykansku" Knorra. Ja tego uzywam
jak robie "chili..."
BTW: ten fix nadaje super aromat.

Choc oczywiscie "zawodowcy" nie uznają takich gotowców - jak domniemywam ;-)

Pozdrawiam
T.K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 20:15:29

Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: "Katrzyna Florek" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dziękuję wszystkim za przepisy i dobre rady.
Pozdrawiam serdecznie.
Kacha.

Kasia Florek
m...@p...onet.ol




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

moje - imieniny
rocznica slubu
makowiec
Małe pytanie - raczej nie na temat
Re: Szalwia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »