| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-15 11:14:17
Temat: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie, żeby
zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
jako składnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
posiadaniu "zwykłej" czerwonej fasolki. Chciałabym właśnie ją wykorzystać.
Może ktos zna prosty przepis z zastosowaniem takowej. Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam!
Kacha
Kasia Florek
m...@p...onet.ol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-16 06:28:56
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!Katrzyna Florek <m...@p...onet.pl> wrote:
> Ponieważ mój mąż jako "ostry" ch"opak lubi ostre rzeczy zażyczy" sobie, żeby
> zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
> jako sk"adnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
> posiadaniu "zwyk"ej" czerwonej fasolki.
To jeszcze lepiej, fasolka bedzie smaczniejsza. Niestety nie wiem, co
nazywasz "fasolka po meksykansku", wiec nie moge podac przepisu. W
kazdym razie zacznij od namoczenia fasoli.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-16 08:38:43
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!Shaman <s...@p...onet.pl> wrote:
> > Ponieważ mój mąż jako "ostry" ch"opak lubi ostre rzeczy zażyczy" sobie,
> żeby
> > zrobić mu fasolkę po meksykańsku.
>
> a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
> pychotka
Chili con carne trudno nazwac "fasolka po meksykansku". Jest to, jak
sama nazwa wskazuje danie miesne, wprawdzie zwykle robione z dodatkiem
fasoli, niemnij pierwotnie bez niej, a sa podobno purysci, ktorzy nadal
uwazaja, ze prawdziwe chili con carne nie zawiera fasoli.
W kazdym razie, jezeli robimy chili con carne z suszona fasola, to
namoczona fasole dodajemy do miesa na poczatku duszenia. Jest to o
niebo lepsze, niz uzycie fasoli z puszki.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-16 08:46:14
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!> Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie,
żeby
> zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
> jako składnik biorą pod uwagę czerwoną fasolkę z puszki, ja zaś jestem w
> posiadaniu "zwykłej" czerwonej fasolki. Chciałabym właśnie ją wykorzystać.
> Może ktos zna prosty przepis z zastosowaniem takowej. Będę bardzo
wdzięczna.
> Pozdrawiam!
>
> Kacha
>
> Kasia Florek
> m...@p...onet.ol
>
Chyba żaden problem - należy taką fasolkę wstawić na całą noc do wody -
niech się moczy - rano powinna się już nadawać do zastosowania :-))
a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
pychotka
Shaman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-16 14:13:32
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku -pomóżcie!
> Chili con carne trudno nazwac "fasolka po meksykansku". Jest to, jak
> sama nazwa wskazuje danie miesne, wprawdzie zwykle robione z dodatkiem
> fasoli, niemnij pierwotnie bez niej, a sa podobno purysci, ktorzy nadal
> uwazaja, ze prawdziwe chili con carne nie zawiera fasoli.
>
> W kazdym razie, jezeli robimy chili con carne z suszona fasola, to
> namoczona fasole dodajemy do miesa na poczatku duszenia. Jest to o
> niebo lepsze, niz uzycie fasoli z puszki.
>
> Wladyslaw
zgadzam sie ze wszystkim co powiedziales :-) chodzilo mi chili con carne
przyrzadzane po wyczerpaniu zapasów miesa ;-))
Shaman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-16 15:35:09
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Fasola po meksykansku
40 dag kolorowej fasoli
10 dag wedzonego boczku
1 papryka (15 dag)
2 cebule (20 dag)
4 zabki czosnku
2 pomidory (20 dag)
2 lyzki smalcu
1/2 lyeczki oregano
1 lisc laurowy, szczypta przyprawy chili, sol, pieprz
2 lyzki natli pietruszki
Cebule i czosnek obrac, oplukac i posiekac. Papryke (oczysczona) i
pomidory oplukac i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke.
Fasole oplukac (nie moczyc). Czosnek, fasole i 1 posiekana cebule
wrzucic do garnka , zalac woda i gotowac pod przykrycien 20 min. Dodac
smalec, sol i dalej gotowac (ok. 2 godz.), az fasola bedzie miekka.
Boczek usmazyc na patelni na rumiano i przelozyc na talerz. Na tluszczu
wytopionym z boczku usmazyc papryke i pozostala cebule, doprawic sola,
pieprzem, chilli, dodac lisc laurowy, oregano i natke pietruszki (1
lyzeczke natki zostawic do posypania), wymieszac i smazyc 2 min.
Nastepnie dodac pomidory i 2/3 fasoli, dusic dalsze 2 min. Pozostala
fasole rozetrzec, dodac do warzyw i dusic jeszcze 10 min. gotowa fasole
przelozyc do salaterki lub wazy, posypac boczkiem i natka.
Przepis (wielokrotnie wyprobowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.
Marzena
--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-17 14:18:18
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
"Shaman" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:8iclp3$jnd$1@news.onet.pl...
> > Ponieważ mój mąż jako "ostry" chłopak lubi ostre rzeczy zażyczył sobie,
> żeby
> > zrobić mu fasolkę po meksykańsku. Niestety wszystkie przepisy jakie znam
[...]
>
> a jeśli potrzebujesz przepisu to poszukaj w sieci "chili con carne" -
> pychotka
Przepis (dumna nazwa, hehe) na "chili con carne" mozesz znalezc na
opakowaniu "Fix do miesa mielonego po meksykansku" Knorra. Ja tego uzywam
jak robie "chili..."
BTW: ten fix nadaje super aromat.
Choc oczywiscie "zawodowcy" nie uznają takich gotowców - jak domniemywam ;-)
Pozdrawiam
T.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-20 20:15:29
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Dziękuję wszystkim za przepisy i dobre rady.
Pozdrawiam serdecznie.
Kacha.
Kasia Florek
m...@p...onet.ol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |