Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!
not-for-mail
From: Marzena <m...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Date: Fri, 16 Jun 2000 17:35:09 +0200
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 34
Message-ID: <3...@p...com.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: ir-73.qdnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 961171560 3943 195.116.13.73 (16 Jun 2000 16:06:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jun 2000 16:06:00 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29817
Ukryj nagłówki
Fasola po meksykansku
40 dag kolorowej fasoli
10 dag wedzonego boczku
1 papryka (15 dag)
2 cebule (20 dag)
4 zabki czosnku
2 pomidory (20 dag)
2 lyzki smalcu
1/2 lyeczki oregano
1 lisc laurowy, szczypta przyprawy chili, sol, pieprz
2 lyzki natli pietruszki
Cebule i czosnek obrac, oplukac i posiekac. Papryke (oczysczona) i
pomidory oplukac i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke.
Fasole oplukac (nie moczyc). Czosnek, fasole i 1 posiekana cebule
wrzucic do garnka , zalac woda i gotowac pod przykrycien 20 min. Dodac
smalec, sol i dalej gotowac (ok. 2 godz.), az fasola bedzie miekka.
Boczek usmazyc na patelni na rumiano i przelozyc na talerz. Na tluszczu
wytopionym z boczku usmazyc papryke i pozostala cebule, doprawic sola,
pieprzem, chilli, dodac lisc laurowy, oregano i natke pietruszki (1
lyzeczke natki zostawic do posypania), wymieszac i smazyc 2 min.
Nastepnie dodac pomidory i 2/3 fasoli, dusic dalsze 2 min. Pozostala
fasole rozetrzec, dodac do warzyw i dusic jeszcze 10 min. gotowa fasole
przelozyc do salaterki lub wazy, posypac boczkiem i natka.
Przepis (wielokrotnie wyprobowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.
Marzena
--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
|