Data: 2000-06-16 15:35:09
Temat: Re: Fasolka po meksykańsku - pomóżcie!
Od: Marzena <m...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fasola po meksykansku
40 dag kolorowej fasoli
10 dag wedzonego boczku
1 papryka (15 dag)
2 cebule (20 dag)
4 zabki czosnku
2 pomidory (20 dag)
2 lyzki smalcu
1/2 lyeczki oregano
1 lisc laurowy, szczypta przyprawy chili, sol, pieprz
2 lyzki natli pietruszki
Cebule i czosnek obrac, oplukac i posiekac. Papryke (oczysczona) i
pomidory oplukac i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke.
Fasole oplukac (nie moczyc). Czosnek, fasole i 1 posiekana cebule
wrzucic do garnka , zalac woda i gotowac pod przykrycien 20 min. Dodac
smalec, sol i dalej gotowac (ok. 2 godz.), az fasola bedzie miekka.
Boczek usmazyc na patelni na rumiano i przelozyc na talerz. Na tluszczu
wytopionym z boczku usmazyc papryke i pozostala cebule, doprawic sola,
pieprzem, chilli, dodac lisc laurowy, oregano i natke pietruszki (1
lyzeczke natki zostawic do posypania), wymieszac i smazyc 2 min.
Nastepnie dodac pomidory i 2/3 fasoli, dusic dalsze 2 min. Pozostala
fasole rozetrzec, dodac do warzyw i dusic jeszcze 10 min. gotowa fasole
przelozyc do salaterki lub wazy, posypac boczkiem i natka.
Przepis (wielokrotnie wyprobowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.
Marzena
--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
|