« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-19 09:13:22
Temat: GazpachoCo prawda właśnie się ochłodziło, ale tylko trochę i mam nadzieję że tylko
na trochę. Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho. Od dłuższego czasu
się do niego przymierzam, przepis może i bym gdzieś w domu wynalazła, ale
chciałabym Was poprosić o jakieś rady.
Lubię chłodniki, zresztą cała moja rodzina je uwielbia, ale gazpacho nigdy
nie próbowałam (można by je chyba do chłodników z lekka zaliczyć;-) ...
Liczę na dwa słowa.
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-19 10:59:41
Temat: Re: GazpachoAna a écrit :
> Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho.
Czesto i bez ryzyka....
Witaj, jesli komus uda sie zepsuc Gazpacho, powinien dostac nagrode Nobla za
niezdarnosc.....
Oczywiscie przestrzeganie dokladnych proporcji w tym daniu mie ma sensu,
a wyobraznia kierujac smakiem pozwala na robienie Gazpacho za kazdym razem
troche inaczej.
Ja robie tak:
Na przystawke dla 4/6 osob
Obrac kilo pomidorow (albo je sparzyc, albo podmrozic i obierac nozykiem do
kartofli)
Zamoczyc w wodzie dwie kromki chleba (uzywam chleba do toast'ow poniewaz nie ma
skorki...)
Pokrojone pomidory i rozmoczony chleb przepuscic przez mixer, dodac do smaku
oliwe, ocet, sol i pieprz. Jesli jest za geste, dolac wody albo kieliszek
bialego wina. Wlac do wazy i wstawic do lodowki na kilka godzin-musi byc zimne.
Jesli ci sie spieszy, nie dolewaj wody ani wina, ale za to wrzuc potezna ilosc
kostek z lodu...
Jako dodatki - (bo sekret Gazpacho wlasciwie tkwi w nich bardziej niz w samym
plynie pomidorowo-chlebowo-wodnym)
w osobnych miseczkach postawic na stole razem z waza:
Kostki chleba nasmarowanego czosnkiem i upieczonego w piecu,
pokrojona drobno cebula, ogorek, rozne kolory papryki,
mieta, szczypiorek i co wola!
Postawic na stole takze oliwe, ocet, sol i pieprz oraz ...chlodne rozowe wino
Caly psikus polega na tym, ze im wiecej jest na stole "dodatkow" w ladnych np
glinianych miseczkach, tym to wszystko ladniej wyglada, a dla mnie wyglad stolu
i dania jest chyba rownie wazny jak i smak!
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-19 11:15:20
Temat: Re: GazpachoSounds gooooood ...
:-)
Dzięx, chyba jednak sie w końcu skuszę. Żeby to tylko familia doceniła...
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-19 11:56:07
Temat: Re: Gazpacho
>
> Co prawda właśnie się ochłodziło, ale tylko trochę i mam nadzieję że tylko
> na trochę. Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho. Od dłuższego czasu
> się do niego przymierzam, przepis może i bym gdzieś w domu wynalazła, ale
> chciałabym Was poprosić o jakieś rady.
Wczoraj zrobilam gazpacho, po raz drugi w zyciu ;) Byla to kompilacja
dwoch przepisow, z polskiej ksiazki "Kuchnia hiszpanska" i z
hiszpanskiego internetu.
porcja na 3 osoby - ok. 1 kg pomidorow, 1 zielona papryka, swiezy
ogorek, 2 male cebule, 3 zabki czosnku, 5 lyzek oliwy, 2 lyzki octu
winnego, pokrojona kromka bialego chleba (bez skorki), pieprz, sol.
Warzywa pokrojone w kostke + wszystkie dodatki staly sobie przez noc i
pol dnia w lodowce, wiec chyba dlatego dosc szybko sie rozmiksowaly.
Podalam zimne z cieplymi grzankami. Mnie bardzo smakowalo, natomiast
reszta wspolmieszkancow nie przepada za pomidorami w duzej ilosci, wiec
ich ocena nie mogla byc obiektywna !
Pozdrowienia,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-19 12:21:39
Temat: Re: Gazpacho4 kromki białego czerstwego chleba
mała ilość zimnej wody (do zamoczenia chleba)
750 kg pomidorów
150g zielonej papryki
1 ogórek surowy
pół cebuli
pół szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól i pieprz, bazylia
Kromki namoczyć w wodzie. Warzywa pokroić w kostkę. Olej, ocet i
namoczony chleb zmiksować na piure. Potem dodać warzywa i dalej
miksować, aż zupa będzie gęsta. Doprawić pikantnie solą i pieprzem.
Można dodać świeżą bazylię. Zupę postawić na ok. godzinę w chłodne
miejsce. Można podawać z białym pieczywem.
Proporcje można oczywiście dowolnie zmieniać, ale trzeba pamiętać, by
zupa była faktycznie gęsta. Na tym m.in. polega jej urok.
Smacznego
Renata Weles
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-19 14:37:47
Temat: Odp: GazpachoA ja mam pytanie, jak "to" sie wymawia??
(pisze fonetycznie) gazpaho czy też gazpaczo??? A może jeszcze inaczej????
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-20 17:11:17
Temat: Re: Gazpachohttp://www.kuchnia.3miasto.pl/
tutaj masz kilka przepisów
Sławek
Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8g30jh$9cj$...@n...ipartners.pl...
> Co prawda właśnie się ochłodziło, ale tylko trochę i mam nadzieję że tylko
> na trochę. Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho. Od dłuższego
czasu
> się do niego przymierzam, przepis może i bym gdzieś w domu wynalazła, ale
> chciałabym Was poprosić o jakieś rady.
> Lubię chłodniki, zresztą cała moja rodzina je uwielbia, ale gazpacho nigdy
> nie próbowałam (można by je chyba do chłodników z lekka zaliczyć;-) ...
> Liczę na dwa słowa.
> --
> Ania K.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-22 06:47:02
Temat: Re: GazpachoDnia Fri, 19 May 2000 14:37:47 GMT, "Monika"
<M...@c...pl> napisał(a):
>A ja mam pytanie, jak "to" sie wymawia??
>(pisze fonetycznie) gazpaho czy też gazpaczo??? A może jeszcze inaczej????
gaspaczio (czyt. jak po polsku...)
--
.AlexPP mailto:a...@g...pl ICQ# 63156896
----------------------------------------------------
-------------
To miejsce czeka na Twoja reklame
----------------------------------------------------
-------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-27 14:08:40
Temat: Re: Gazpacho
>>>>>>>>>>>>>>>>>> Original Message <<<<<<<<<<<<<<<<<<
On 5/19/00, 10:13:22 AM, "Ana" <a...@e...com.pl> wrote regarding
Gazpacho:
> Co prawda właśnie się ochłodziło, ale tylko trochę i mam nadzieję że
tylko
> na trochę. Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho. >
Tak
>(można by je chyba do chłodników z lekka zaliczyć;-) ...>
Nie
> Liczę na dwa słowa.
> --
> Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-29 21:19:54
Temat: Re: GazpachoW sprawie formalnej jak nie masz ogonków to pisz bez nich , latwiej bedzie
cie zrozumiec .
To na razie
esc
Użytkownik Marcin Kowalski <m...@s...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:2...@e...signoff.com.pl...
>>>>>>>>>>>>>>>>>> Original Message <<<<<<<<<<<<<<<<<<
On 5/19/00, 10:13:22 AM, "Ana" <a...@e...com.pl> wrote regarding
Gazpacho:
> Co prawda właśnie się ochłodziło, ale tylko trochę i mam nadzieję że
tylko
> na trochę. Opowiedzcie mi czy robiliście kiedyś gazpacho. >
Tak
>(można by je chyba do chłodników z lekka zaliczyć;-) ...>
Nie
> Liczę na dwa słowa.
> --
> Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |