Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Marek <b...@e...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?
Date: Fri, 28 Jan 2011 22:26:20 +0100
Organization: Dzial Sieciowy ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 24
Message-ID: <txckietu7wfo$.ecniz4wiuv16$.dlg@40tude.net>
References: <n...@4...net>
<rymfww56o9xa$.1i0hbrb0j9g5m.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 87-206-19-185.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.net.icm.edu.pl 1296250006 11006 87.206.19.185 (28 Jan 2011 21:26:46
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...net.icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Jan 2011 21:26:46 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.41pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62155
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 28 Jan 2011 20:12:19 +0100, Ikselka napisał(a):
> Ale jak to? Piekę w zwyczajnych formach jak do keksu - smaruję formy
> olejem, wysypuję mąką (można z otrębami) i nie ma żadnego problemu, chleb
> wychodzi niemal sam, kiedy po chwili od wyjęcia odwrócę formę. czasem
> brzegi ciasta wyrosną ponad formę i zapieką się na jej brzegach, wtedy
> najpierw okrawam je nożem.
No właśnie głównie tam jest problem. Nie chciałem nożem aby nie uszkodzić
powłoki formy. I tak nie udało się - zostały porysowane.
Co do posypywania, to chciałem tego uniknąć. Chleb wtedy nie jest
"obmączony". Gdy piekę w mojej jedynej dobrej formie, to bez problemu chleb
wyłazi bez żadnych wcześniejszych zabiegów. Sęk w tym, że taka forma do
małego chlebka kosztuje 24zł a do większego: 230zł!!!
> (...) moze i do
> chleba się nada.
Fajny sposób :-) Podoba mi się.
Próbowałem wykładać formę papierem jednakże potem jest trochę zabawy z
odrywaniem go od chleba. Skórka nie wychodzi tak dobrze jak bezpośrednio z
formy - jest dużo delikatniejsza. Traci się urok domowego wypieku. Dlatego
dość niechętnie stosowałbym papier...
|