Data: 2020-10-10 08:58:36
Temat: Re: Grupa zyje jeszcze?
Od: trybun <M...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 09.10.2020 o 20:35, Stefania Harper pisze:
> On 2020-10-09 11:58, trybun wrote:
>> W dniu 08.10.2020 o 06:39, Stefania Harper pisze:
>>>
>>>>
>>>> Tzn, - jak głodzić, np zakaz importu słoniny duńskiej, zwanej mocno
>>>> na wyrost boczkiem?
>>>>
>>>
>>> //ale, ten 'boczek', to on podobno, z niemieckich swin byl...?
>>>
>>
>> Możliwe, jednak nie jest to taki zwykły "boczek", to jest "duński
>> boczek" i cały ambaras w tym że wygląda i smakuje on jak
>> najzwyklejsza polska słonina;-).
>>
>
> //i to by potwierdzalo tom rewelacje...
>
>
>
> "Duńskie świnie są zdrowe - pękają od penicyliny."
> Mikael Witte (urodzony 1952)
>
> "Witte to duński artysta, który w 1978 roku wyprodukował słynny plakat
> z cytowanym hasłem. Federacja Duńskiego Bekonu podjęła wiele prób
> wprowadzenia zakazu, początkowo wspierana przez sądy. W latach 80. i
> 90. Witte wyprodukował kilka wersji plakatu w różnych językach. Duński
> boczek jest znany na całym świecie ze swojego smaku. Kraj zabija około
> 25 milionów świń rocznie lub 5 na każdego Duńczyka. 75% jest
> eksportowanych i stanowi 6% eksportu Danii. Spółdzielnia Danish Crown
> odpowiada za 90% produkcji wieprzowiny i boczku. Wiele z peklowania i
> przetwarzania odbywa się obecnie taniej w innych krajach, a nawet
> niektóre duńskie świnie są faktycznie hodowane gdzie indziej."
>
> https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u
=https://hampshireworkspace.com/borgen-epigraphs-ope
ning-quotes/&prev=search&pto=aue
>
>
Z smakiem"duńskiego boczku" miałem nieprzyjemność spotkać się jeszcze
za czasów Pewexu. Tam właśnie kiedyś kupiłem połeć tego "specjału"..
Polityką się wtedy nie interesowałem, ale z perspektywy dnia
dzisiejszego można przypuszczać że Dania chyba była jednym z pierwszych
krajów w Europie który jankesi uszczęśliwili swoją technologią
"produkcji wieprzowiny", i stąd to ohydztwo.
|