Data: 2004-11-26 22:59:46
Temat: Re: Ile można spożywać jaj ?
Od: "jacekplacek" <j...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:co8aio$qcc$1@news.onet.pl...
> przez kilkadziesiat tysiecy lat jedlismy białko i zóltko ale dopiero
> kwasniewski uswiadomił nam jak zle czynilismy,ze pownnismy jadać
> tylkozóltka,a białka zlewać do kanalizacji.ludzkosc zginełaby bez
> kwasniewskiego
"Jedną z dawno poznanych substancji szkodliwych dla człowieka jest awidyna,
zawarta w surowym białku jaja, która potrafi unieczynnić witaminę
H(biotynę), zawartą w żółtku. Wprawdzie gotowanie bądź - smażenie niszczy
aktywność awidyny, ale nie wiemy na pewno, czy wcześniej nie zdążyła
narozrabiać.... ... Awidyna jest dobrze znana naukowcom od lat..." -
str.152, rozdz.18, "Dieta niskowęglowodanowa, Lutz, Atkins, Kwaśniewski -
fakty i mity". Autor: Dr. nauk przyrodniczych Włodzimierz Ponomareno,
specjalista w zakresie biochemii i fizjologii żywienia, były członek Zarządu
Głównego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, itd... itp... Z
Kwaśniewskim polemizuje, ale nie depta. A przede wszystkim najpierw myśli,
potem mówi.
|